Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Torek,
20. 6. 2017,
15.33

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Dravske elektrarne Maribor Uroš Rotnik HSE Matjaž Marovt Viljem Pozeb

Torek, 20. 6. 2017, 15.33

6 let, 6 mesecev

Kdo bo vodil zlato kokoš državne energetike?

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Dravske elektrarne Maribor | Foto STA

Foto: STA

Dravske elektrarne, daleč najbolj dobičkonosna hčerinska družba Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), bodo dobile novega direktorja. Kdo vse je v igri?

Viljem Pozeb, dolgoletni prvi mož Dravskih elektrarn, zapušča svoj položaj. V začetku jeseni bo odšel v pokoj. 

Za zdaj ni jasno, kdo ga bo nasledil in 1. oktobra prevzel vodenje družbe, ki je lani ob 64 milijonih evrov prihodkov ustvarila dobrih 13 milijonov evrov dobička, zaradi česar v energetiki velja za kokoš, ki nosi zlata jajca. Po naših informacijah se na Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) nagibajo k možnosti, da bi novega direktorja izbrali med več notranjimi kandidati. 

Dolgoletni prvi mož Dravskih elektrarn Viljem Pozeb se bo upokojil. | Foto: STA , Dolgoletni prvi mož Dravskih elektrarn Viljem Pozeb se bo upokojil. Foto: STA , V ožjem izboru naj bi bila tako tri imena. Ob tehničnem direktorju Andreju Tumpeju omenjajo tudi Sandija Ritlopa, trenutno direktorja inženirskega podjetja HSE Invest. To na HSE že nekaj časa bolj ali manj intenzivno prodajajo, saj mu zaradi zastoja pri vlaganjih v domače proizvodne objekte zmanjkuje inženirskega posla. Kot najresnejšega kandidata za nakup HSE Investa omenjajo Družbo za razvoj infrastrukture (DRI), ki je prav tako v lasti države. 

Pozeb zadnji od akterjev iz zgodbe o Teš 6

Na HSE, ki ga vodi Matjaž Marovt, ugibanj o Pozebovem nasledniku ne komentirajo. Kot smo neuradno izvedeli, naj bi kadrovske postopke začeli v prihodnjih dneh. O tem naj bi nadzorni svet HSE uradno obvestili na petkovi seji. Prvi nadzornik HSE Milan Perović nam je pojasnil, da je odločitev o direktorju Dravskih elektrarn v izključni pristojnosti poslovodstva HSE.

Pozeb je sicer še zadnji pomembni igralec iz zgodbe o gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), ki je v skupini HSE ostal na vodilnem položaju. 

Dravske elektrarne so bile eden od pomembnejših financerjev 1,43 milijarde evrov vredne naložbe v Teš 6. | Foto: STA , Dravske elektrarne so bile eden od pomembnejših financerjev 1,43 milijarde evrov vredne naložbe v Teš 6. Foto: STA , Maja 2008 je skupaj z Jožetom Zagožnom kot eden od dveh glavnih direktorjev HSE parafiral pogodbo med Teš in Alstomom, francoskim dobaviteljem tehnološke opreme, ki jo je v Parizu podpisal Uroš Rotnik. Poznejša revizija, ki jo je opravila mednarodna hiša Price Waterhouse Coopers (PWC), je ugotovila, da sta to storila, ne da bi pred tem dobila ustrezno soglasje nadzornega sveta HSE.

Istega leta je Pozeb prevzel vodenje Dravskih elektrarn in se po potrebi vračal na HSE. Leta 2010, ko so nadzorniki HSE zaradi Rotnikove razrešitve odstavili Boruta Meha, so za začasnega direktorja imenovali Pozeba. Leta 2013 je dobil nov mandat na čelu Dravskih elektrarn. Na položaju je ostal do danes, čeprav je o njegovi zamenjavi razmišljal tudi nekdanji generalni direktor HSE Blaž Košorok

Dravske elektrarne financirale gradnjo šestega bloka

HSE proti Pozebu nikoli ni sprožil nobenih kazenskih ali drugih pravnih postopkov. Tudi Pozeb je pozneje ploščo obrnil. Poudarjal je, da nad projektom TEŠ6 nikoli ni bil navdušen. 

Matjaž Marovt vodi HSE. | Foto: STA , Matjaž Marovt vodi HSE. Foto: STA , Kljub temu so bile Dravske elektrarne eden od pomembnejših financerjev 1,43 milijarde evrov vredne naložbe. Vrsto let je HSE domala ves denarni tok Dravskih elektrarn preusmerjal v gradnjo Teš 6, za kar so v Mariboru pogosto krivili prav Pozeba. Decembra 2015 so Dravske elektrarne svojemu lastniku za pomoč pri zapiranju finančne konstrukcije za Teš 6 odobrile še poroštvo, vredno 215 milijonov evrov. To je trikrat več od letnih prihodkov mariborske družbe. 

V tem obdobju so vse naložbe, ki so jih načrtovali v Dravskih elektrarnah, obstale. Črpalna hidroelektrarna Kozjak in veriga hidroelektrarn tudi po slabem desetletju ostajata le na papirju, kar v HSE utemeljujejo z njuno ekonomsko neupravičenostjo.

Ne spreglejte