Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 8. 2015,
9.31

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

investicije Andraž Tori

Sreda, 26. 8. 2015, 9.31

6 let, 6 mesecev

Kateri so najuspešnejši slovenski startupi in kdo so njihovi ustanovitelji?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavljamo slovenske startupe, ki s svojimi rešitvami in izdelki krojijo svetovni vrh na svojih področjih. Stik s tujino je ključen za prepoznavnost in uspeh, je prepričan podjetnik Andraž Tori.

Startupi slovenskih soustanoviteljev so lani zbrali dobrih 50 milijonov evrov in da so skupaj vredni že pol milijarde evrov. Podatke o slovenskem startup ekosistemu so v začetku letu zbrali in objavili na spletni strani SiliconGardens.si.

Slovenski startupi pa niso vzbudili le zanimanja investitorjev, temveč sta se zgodila tudi dva prevzema. Startup Kosei Jureta Leskovca je kupilo podjetje Pinterest iz San Francisca (Leskovec pa se je pridružil tamkajšnji ekipi), spletno platformo za trgovanje z digitalnimi valutami Blockr Saša Matejine, Ratka Rudiča in Sama Droleta pa je prevzelo newyorško podjetje Coinbase. Matejina in Drole sta se preselila čez lužo, kjer za Coinbase razvijata nove rešitve.

Celtra, Visionect in Outfit7 – slovenska podjetja, vodilna na svojih področjih Kot pravi Andraž Tori, soustanovitelj še enega globalno uspešnega podjetja Zemanta, ki slovenske startupe spremlja tudi prek sklada Silicijevi vrtički, je od zunaj težko ocenjevati, kaj se dogaja s slovenskimi podjetji.

"Je pa nekaj takih, ki so globalno že med vodilnimi v svojih industrijah, na primer Celtra, Visionect in seveda Outfit7," globalno najvidnejša slovenska IT-podjetja našteje Tori in doda, da bo nadaljnji razvoj teh podjetij zanimivo spremljati.

Osem startupov, ki so lani prejeli največje investicije Globalno uspešnih je še nekaj slovenskih startupov ali startupov, katerih ustanovitelji ali soustanovitelji so Slovenci.

Izziv za slovenske startupe je oddaljenost od trga Kako pa lahko nase opozorijo preostali slovenski startupi? Kaj je potrebno, da se približajo središču dogajanja, posledično pa investitorjem in morebitnim prevzemnikom?

"Velik izziv slovenskih startupov je oddaljenost od trga, zato je treba veliko potovati," meni Andraž Tori. "Hkrati pa se moramo truditi, da odpiramo slovensko okolje – ob tem, da naši podjetniki veliko potujejo, moramo delovati tako, da sem privabimo tuje študente, strokovnjake in podjetnike, da prevetrimo okolje."

Ne spreglejte