SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kandidat za člana izvršilnega odbora ECB tudi Luksemburžan Mersch

1

termometer

Minister za razvoj in evropske zadeve Mitja Gaspari bo imel kot uradni slovenski kandidat za mesto člana izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) dva protikandidata.

Luksemburg je potrdil, da za naslednika Španca Joseja Luisa Gonzalez-Parama kandidira guvernerja centralne banke Yvesa Merscha. Poleg Merscha, ki je kot guverner luksemburške centralne banke član sveta ECB že vse od njene ustanovitve in tako močno vpet v delo osrednje denarne ustanove v območju evra, bo Gasparijev protikandidat vsaj še Španec Antonia Sainz de Vicuna.

Kandidate bosta morda predlagali še Finska in Nizozemska Svoje kandidate pa bi utegnili predlagati še Finska in Nizozemska, pa čeprav naj bi rok za vložitev kandidatur potekel že v četrtek. Pri tem je treba reči, da je po ustaljeni praksi štirim gospodarsko najmočnejšim članicam območja evra - Nemčiji, Franciji, Italiji in Španiji - vse od začetka delovanja ECB vedno pripadlo mesto v operativnem organu banke.

Vseeno pa naj bi se nekatere gospodarsko in fiskalno močnejše severne članice območja evra zavzemale za okrepitev svojega vpliva v operativnem organu banke na račun ranljivih držav, med katere spada tudi Španija.

Prve pogovore o podpori kandidatom naj bi opravili že na zasedanju finančnih ministrov evrskega območja prihodnji ponedeljek v Bruslju. V izvršilnem odboru ECB trenutno poleg Gonzalez-Parama sedijo še predsednik ECB Mario Draghi, njegov namestnik, Portugalec Vitor Constancio, Nemec Jörg Asmussen, Francoz Benoit Coeure in Belgijec Peter Praet, ki je tudi prvi ekonomist banke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin