Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 3. 2014,
21.00

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

stanovanje prodaja cena nepremičninski trg

Nedelja, 30. 3. 2014, 21.00

7 let, 2 meseca

Kakšno ceno stanovanja postaviti, da ne odženemo kupcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred prodajo stanovanja preverite, za koliko se prodajajo primerljive nepremičnine. Če želite stanovanje prodati, nikar ne pretiravajte s ceno. O njej se posvetujte s posrednikom ali sodnim cenilcem.

Ponudba nepremičnin na slovenskem trgu še vedno močno presega povpraševanje, zato promet s stanovanji in hišami ter njihove cene še naprej padajo. Razlogov za takšno stanje je več, najpomembnejša pa sta: številni se za nakup ne odločajo zaradi negotovosti, češ kaj če bom jaz naslednji prijavljen na zavodu za zaposlovanje, in čakanje mnogih na še nižje cene.

A ne glede na vse poznavalci nepremičninskega trga poudarjajo, da je prav zdajšnje stanje na trgu nepremičnin, kjer so cene na podobnem tistim iz let 2005 in 2006, priložnost za ugoden nakup.

Prodaja praviloma traja več mesecev Prodaja stanovanja ali hiše je še posebej v obdobju krize dolgotrajen proces, ki praviloma traja več mesecev. Lahko se zgodi, da nekatere nepremičnine kupca ne najdejo leto ali več.

"Za vsako nepremičnino se najde kupec. Danes je to precej odvisno od cene. Če je ta ustrezna, se proda dokaj hitro, če pa je nerealna, se preprosto ne proda," je jasen Frano Toš iz nepremičninske agencije Interdom.

Ne pretiravajte s ceno Slovenci smo bolj kot drugi Evropejci čustveno navezani na svojo nepremičnino, zato je največja napaka prodajalcev ta, da so želje po iztržku nerealne. Potencialne kupce preveliko odstopanje oglaševane cene od cen primerljivih stanovanj namreč hitro odvrne.

"Če prodajalec postavi previsoko ceno, se redko kdo sploh odloči za ogled, stanovanje pa je v takšnem primeru zelo težko oziroma nemogoče prodati, razen v specifičnih primerih, ko si nekdo recimo želi nepremičnino prav na določeni lokaciji," pravi Simona Hribar iz agencije Ljubljana nepremičnine.

Kako določiti "tržno" ceno? Poznavalci nepremičninskega trga menijo, da je izračun geodetske uprave sicer lahko osnova za določanje cene, a zaradi prilagoditev razmeram na trgu – Gurs namreč spremembe na trgu upošteva le enkrat letno – ta ni najboljši.

Zato svetujejo, da nepremičnino bodisi oceni pooblaščeni cenilec (stroški cenitve znašajo od 200 evrov naprej) bodisi naj se prodajalec za priporočeno prodajno ceno posvetuje z nepremičninskimi posredniki. Ti dejansko najbolj poznajo cene na trgu, zato vedo, za približno koliko se je v zadnjem obdobju prodala enaka nepremičnina .

Pri sebi določite najnižjo ceno Preden začnete prodajati nepremičnino, sami pri sebi določite najnižjo ceno, za katero ste stanovanje ali hišo še pripravljeni prodati. Poleg tega je dobro poznati nepremičninski trg. Predvsem je dobro, da poznate cene primerljivih stanovanj in da potencialnemu kupcu predstavite prednosti, zakaj je prav vaša nepremičnina vredna tega denarja. A pretiravanje v tem delu vendar ni smiselno.

Bodite pripravljeni na barantanje Ne glede na to, kakšno ceno boste postavili za svoje stanovanje, bodite pripravljeni na barantanje oziroma pogajanje o ceni.

Kupci namreč že ob prvem obisku pričakujejo nižjo ceno od oglaševane, zato je smiselno, da je pričakovana oziroma oglaševana cena za malenkost višja od tiste, za katero ste nepremičnino na koncu dejansko tudi pripravljeni prodati.

Ne spreglejte