Kakšne bodo cene na Petrolu, če liberaliziramo trg naftnih derivatov?

"Drastičnih sprememb ne bo," je o vplivu morebitne liberalizacije trga naftnih goriv na cene goriv na posvetu o izzivih v Sloveniji in regiji v letu 2016 dejal prvi mož Petrola Tomaž Berločnik.
Kakšne bodo cene na Petrolu, če liberaliziramo trg naftnih derivatov?
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • WhatsApp
  • Messenger
  • Messenger

Glavno tveganje za Slovenijo in regijo v letu 2016 je krhkost Evropske unije (EU) zaradi njene heterogenosti, saj jo sestavlja 28 članic z različno pravno in družbeno ureditvijo, ki pri mnogih temah težko najdejo skupni imenovalec.

Pomemben izziv za regijo bo še naprej seveda begunska kriza ter iskanje poti, kako doseči, da bodo pretežno "statistično" gospodarsko rast čutili tudi prebivalci v regiji, v študiji poslovnega okolja v regiji za letošnje leto ugotavlja Inštitut za strateške rešitve, ki ga vodi Tine Kračun.

Kaj pravijo gospodarstveniki in ekonomisti?

Tomaž Berločnik: Deregulacija cen nafte ne bi prinesla drastičnih sprememb

O valutnih tveganjih: "Nafto kupujemo v dolarjih in prodajamo v evrih. Trenutno poudarek dajemo Hrvaški in dogajanju z njeno valuto, saj pričakujemo, da bo devalvirala (da se bo njena vrednost glede na evro zmanjšala, op. a.). Da bi zmanjšali tečajno tveganje, trgovsko blago kupujemo v kunah. Podobno je v Srbiji z dinarjem ter v BiH, kjer je tečaj marke sicer vezan na evrov, a smo pripravljeni na morebitni podobni scenarij, kot se je zgodil s švicarskim frankom. " O deregulaciji trga naftnih derivatov: "Smo edina država v EU, kjer je cena naftnih derivatov regulirana. Mi vseskozi zagovarjamo deregulacijo. Kaj bi v tem primeru naredil Petrol, ne morem govoriti, a ne bo nobenih dramatičnih sprememb. Trg bi namreč takoj odreagiral. Tako OMV kot MOL imata neposreden dostop do rafinerij, zato je nemogoče, da bi Petrol izkoristil svoj 55-odstotni tržni delež."

Janez Škrabec: Balkan je tveganje za konkurenco, jaz ga poznam

O tveganjih v jugovzhodni Evropi: "S temi se morajo spopadati le moji tekmeci, meni so poznani, poznam kulturo, poznam Balaševića, gledal sem Sutjesko in Neretvo." O prihodnosti Rusije: "Kdor je pričakoval, da bodo evropske sankcije pometle z Vladimirjem Putinom, se je zmotil. Opažam, da je Rusija danes še bolj enotna. Res je, da je njena ekonomska moč zaradi padanja cen nafte manjša, a le kratkoročno. Na dolgi rok mislim, da je to dobro, saj morajo začeti spodbujati industrijo. To že opažamo v poslu, saj naročila rastejo. Upam pa, da bo zaradi dogajanja okrog Sirije in Islamske države ter Irana in Savdske Arabije pokazalo, da je Rusija naravni zaveznik Zahoda."

Nuša Pavlinjek: Ogromno stavimo na Makedonijo

O priložnostih v jugovzhodni Evropi: "Smo edini proizvajalec izdelkov za ekologijo in čistilne naprave, kot lokalni proizvajalec v Srbiji in na Hrvaškem lahko naredimo res uspešno zgodbo. Veliko stavimo tudi na Makedonijo, kjer trenutno gradimo poslovno halo. Razlogi so preprosti, poleg stroška dela so to še fleksibilnost ter možnost nadzora in komunikacije, saj je naša kultura blizu makedonski."

Tine Kračun: Brezposelnost med mladimi spodbuja ekstremizem

O brezposelnosti v regiji: "Če problema nezaposlenosti med mladimi države ne bodo rešile, se bodo začele soočati z ekstremizmi in nestrpnostjo."

Davorin Kračun: Iracionalne težnje v politiki lahko škodijo gospodarstvu

O slovenskem poslovnem okolju: "V politiki imamo precej iracionalnih teženj in te lahko škodijo gospodarstvu. Obstajajo tudi določena fiskalna tveganja. Za Slovenijo, ki je izvozno odvisna država, obstaja precejšnje tveganje v povezavi z mednarodnimi ekonomskimi odnosi: kakšna bo konjunktura v Nemčiji in EU; za zdaj nižanje cen energentov ugodno vpliva na slovensko in evropsko gospodarstvo. A to se lahko dolgoročno pokaže tudi kot pojemanje povpraševanja po izdelkih držav, ki so odvisne od prodaje nafte."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.