Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
15.49

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2014, 15.49

7 let, 2 meseca

Kakšen je izplen vlade pri virtualnih blagajnah?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Cvetličarji so v pol leta zaračunali za 100 odstotkov več DDV, vulkanizerji za polovico. "Učinek virtualnih blagajn in preostalih ukrepov proti sivi ekonomiji je dosegel svoj namen," pravijo na Dursu.

Boj s sivo ekonomijo daje prve rezultate. Po uvedbi tako imenovanih virtualnih blagajn (to so blagajne, ki jim programska oprema onemogoča brisanje izdanih računov) se je promet v nekaterih dejavnostih močno povečal.

Absolutne številke na davčni upravi še nimajo, pojasnjujejo pa, da so številni obrtniki in podjetja plačali za bistveno več davka na dodano vrednost. Tako so na primer cvetličarji obračunali kar za 100 odstotkov več davka na dodano vrednost, vulkanizerji za polovico, gostinci pa za okoli 30 odstotkov.

Če brišete, vas lahko kaznujejo s 50 tisoč evri "Opravljenih je bilo 1.079 nadzorov glede uporabe programske opreme, ki omogoča brisanje, prilagajanje in spreminjanje prometa. V teh nadzorih smo v 28 primerih ugotovili posebno hude davčne prekrške. Med njimi sta na primer brisanje posameznih postavk na računih, nepredložitev podatkov v predpisani obliki v elektronski obliki, za kar je za fizične osebe z dejavnostjo predpisana globa od 20 tisoč evrov – takih je bilo 14 primerov – in za družbo od 50 tisoč evrov dalje, teh primerov je bilo 14," pravijo na davčni upravi.

Hrvaški proračun zaradi davčnih blagajn bogatejši za 18 odstotkov Na Hrvaškem, kjer so davčne blagajne uvedli lani, so imeli za 40 odstotkov več prometa v primerjavi z enakim obdobjem leto prej.

Trgovci so lani prijavili za 14 odstotkov več prometa kot v letu pred uvajanjem davčnih blagajn, odvetniki pa slabih pet odstotkov več. Skupno so podjetja in obrtniki prijavili za več kot milijardo evrov prihodkov, v državni proračun pa se je nateklo za 18 odstotkov več denarja.

Bomo davčne blagajne uvedli tudi pri nas? Z ministrstva za gospodarstvo nam na to vprašanje niso odgovorili, prav tako tudi niso povedali, kako so zadovoljni z slovenskimi virtualnimi blagajnami in kdaj bodo te začeli uporabljati še drugi, na primer odvetniki, notarji, zdravniki …

Obrtniki še vedno proti davčnim blagajnam Mira Črešnar iz obrtno-podjetniške zbornice pravi, da njihovo združenje še vedno nasprotuje uvedbi davčnih blagajn.

"Temu nasprotujemo, ker mislimo, da le s tem ne bomo ustavili sive ekonomije. Če kdo ne želi izstaviti računa, ga pač ne bo. Prav tako nakup davčnih blagajn pomeni velik strošek za naše člane, po drugi strani pa bi tisti, ki bi te blagajne prodajal, mastno zaslužil."

Ne spreglejte