Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Sreda,
5. 12. 2018,
14.14

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

17

Natisni članek

božičnica Mercator Telekom Slovenije Krka Lek

Sreda, 5. 12. 2018, 14.14

5 let, 4 mesece

Kako visoke bodo letošnje božičnice?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,65

17

Božič | Od leta 2017 naprej pri božičnici ni več potrebno plačati akontacije dohodnine, če ta ne presega višine povprečne bruto plače. | Foto Thinkstock

Od leta 2017 naprej pri božičnici ni več potrebno plačati akontacije dohodnine, če ta ne presega višine povprečne bruto plače.

Foto: Thinkstock

Čeprav je Slovenija letos peto leto zapored beležila gospodarsko rast, se to ne bo bistveno poznalo pri božičnicah, ki bodo podobno visoke kot v prejšnjem letu.

Lani je bila Slovenija celo v samem vrhu gospodarske rasti v EU, v dobri kondiciji pa so tudi podjetja. Vseeno pa se to ne bo opazilo v denarnicah zaposlenih.

Konec leta je v znamenju prazničnega vzdušja in tudi obdarovanja. Ob tem je konec leta v mnogih podjetjih tudi v pričakovanju nagrad iz poslovne uspešnosti oziroma božičnice.

Med več kot 20 vprašanimi podjetji bodo najvišjo božičnico izplačali v obeh farmacevtskih podjetjih Leku in Krki.

Malenkost več za zaposlene v največjih farmacevtskih podjetjih

V leku so za 30 evrov dvignili višino božičnice v primerjavi s prejšnjim letom. | Foto: Matej Povše V leku so za 30 evrov dvignili višino božičnice v primerjavi s prejšnjim letom. Foto: Matej Povše

Lek bo v primerjavi z lanskim letom izplačal za 30 evrov višjo božičnico. Znašala bo 1330 evrov bruto in je enaka za vse, dobijo pa jo tudi tisti, ki so zaposleni preko agencij. Razlikuje se le variabilni del, ki je odvisen od plače posameznika.

Ob tem bodo v Leku izplačali tudi nagrado za poslovno uspešnost, ki bo izplačana v začetku prihodnjega leta.

Nekoliko manj, 1309 evrov bruto, pa bodo dobili zaposleni v Krki in je prav tako enaka za vse zaposlene.

Zmaji KAP Jasa
Novice Fascinantne fotografije, ki sta jih Slovenca ujela s pomočjo zmajev #foto

Čez tisočaka tudi v Telekomu Slovenije in Petrolu

V decembru se bodo božičnice razveselili tudi v Telekomu Slovenije, kjer bodo vsi zaposleni, razen članov uprave, dobili 70 odstotkov bruto plače. Ta trenutno v Sloveniji znaša 1.632,88 evra, kar pomeni, da bodo zaposleni dobili 1143 evrov bruto.

Tisočaka bo božičnica presegla tudi v Petrolu. Ta bo nekoliko višja kot lani in bo znašala 1200 evrov bruto.

V Darsu za letos še niso sprejeli višine božičnice, se pa sindikati pogajajo za višjo številko od lanske, ko je znašala 800 evrov bruto, dobilo pa jo bo 1200 zaposlenih z izjemo članov uprave.

Po besedah prvega moža Postojnske jame Marjana Batagelja je za njimi najboljše poslovno leto v zgodovini. | Foto: Klemen Korenjak Po besedah prvega moža Postojnske jame Marjana Batagelja je za njimi najboljše poslovno leto v zgodovini. Foto: Klemen Korenjak

Za Postojnsko jamo najboljše leto v zgodovini

Letošnje številke še prav tako niso razkrili v zavarovalnici Triglav. Lani so zaposleni dobili 1.015 evrov bruto. Januarja bodo dodatek pri plači dobili tudi zaposleni v Postojnski jami. "Nagrada bo višja kot lani, ker nam bodo to dopuščali poslovni rezultati," je dejal prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj. Po njegovih besedah je letošnje poslovanje najboljše v zgodovini.

Za razliko od lani bodo 14. decembra božičnico dobili tudi pri največjem trgovcu Mercatorju. Lani so jim jo izplačali v obliki bonov, letos pa bo vsak zaposlen dobil 200 evrov bruto.

Bo v Heliosu letos manj vroče?

Bo letos v Heliosu bolj mirno ob izplačilu božičnic? | Foto: STA , Bo letos v Heliosu bolj mirno ob izplačilu božičnic? Foto: STA , Veliko vroče krvi je bilo glede izplačil iz poslovne uspešnosti lani v Heliosu, kjer so se zaradi prenizkega zneska v decembru odločili za spontano stavko.

Vodilni so nato znesek z 200 evrov bruto dvignili na 300 oziroma 500 evrov bruto, za letos pa številke niso razkrili. "Znesek izplačane božičnice je letos enak za vse zaposlene na kolektivnih pogodbah. Izplačana masa božičnic bo s tem višja kot v preteklem letu," so zapisali v Heliosu, ki ima od lanskega marca japonske lastnike.

V Gorenju, ki je pred kratkim prešel pod okrilje kitajskega Hisenseja, še niso sprejeli odločitve o izplačilu.

Jelen kolaž
Novice Ljubljanska občina se je uklonila in umaknila "pohujšljivega jelenčka"

V NLB bodo ostali brez božičnice

V pravkar prodani banki NLB, za katero je država iztržila nekaj več kot 608 milijonov evrov (za 59 odstotkov delnic), božičnice ne izplačujejo. NLB je imela po polovici letošnjega leta 104,8 milijona evrov dobička, nagrado za poslovno uspešnost pa lahko izplačajo in je odvisna od posameznikove uspešnosti.

V slabi banki zelo verjetno brez, pri Akrapoviču imajo drugačen način

Brez božičnic so bili do zdaj v slabi banki oziroma DUTB, verjetno pa bo podobna odločitev tudi letos, vendar še ni bila sprejeta. Izplačila ne bodo dočakali tudi v HSE.

Pri Akrapoviču pa že nekaj let božičnico nadomeščajo z drugačnim sistemom nagrajevanja.

"Ta sistem se je izkazal za dobrega, saj spodbuja storilnost. Zaposlenim v prvih mesecih naslednjega leta izplačamo nagrado glede na njihovo uspešnost pri doseganju ciljev preteklega leta. Nagrada je ob dobri oceni uspešnosti zaposlenega lahko višja od njegove plače," so zapisali v Akrapoviču.

Pred dvema letoma večja sprememba, od novega leta manjši popravek

Pred dvema letoma je bilo zelo pomembno, kdaj bo katero podjetje izplačalo božičnico, saj se je s 1. januarjem 2017 spremenil zakon in ni bilo več treba od zneska božičnice plačati akontacije dohodnine, vendar le prispevke za socialno varnost, kar pomeni višje neto izplačilo za zaposlene. Takrat znesek ni smel presegati 70 odstotkov zadnje znane povprečne mesečne bruto plače, da ni bilo potrebno plačati akontacije dohodnine, z začetkom letošnjega leta pa so znesek dvignili na 100 odstotkov. Povprečna bruto plača v Sloveniji znaša 1.632,88 evra.
Ne spreglejte