Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
4. 5. 2015,
15.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ajpes

Ponedeljek, 4. 5. 2015, 15.46

7 let, 2 meseca

Kako so lani poslovala znana mala slovenska podjetja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ajpes je na svoji spletni strani objavil letna poročila malih slovenskih družb in podjetnikov za lansko poslovno leto. Pogledali smo poslovne izide nekaterih izmed njih.

Male družbe in podjetniki morajo agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) letno poročilo oddati v treh mesecih po koncu poslovnega leta. Če je poslovno leto enako koledarskemu, je najpoznejši datum za oddajo poročil 31. marec. Letna poročila teh družb razen izjem so ponavadi sestavljena iz bilance stanja in izkaza poslovnega izida, torej nimajo računovodskega poročila. Za poročila prav tako ni nujno, da so revidirana. To pomeni, da niso zavezana k pregledu revizorjev.

Lušt več kot podvojil prihodke Med malimi podjetji je prekmursko podjetje Paradajz, ki prideluje in trži paradižnike Lušt, lanske prihodke povečalo za več kot polovico. Čisti prihodki od prodaje so tako znašali 5,3 milijona evrov, čisti dobiček pa 623 tisoč evrov.

Nizkocenovni cestni prevoznik GoOpti, ki ponuja prevoze do okoliških letališč, medmestne prevoze in prevoze do glavnih slovenskih znamenitosti, je lani prihodke povečal za slabo tretjino. Znašali so 3,1 milijona evrov, dobiček pa se jim je prepolovil na 71 tisoč evrov.

Družba za poslovne storitve in poslovanje MK-FIN v lasti Matjaža Kovačiča – ta se trenutno ukvarja s pojasnjevanjem elektronske pošte, ki jo je kot predsednik uprave NKBM pošiljal takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši in njegovemu tajniku Borutu Petku – je lani zabeležila 137 tisoč evrov prihodkov, kar je dobrih 15 tisoč evrov manj kot leto prej. Čista izguba je tudi lani presegla dva tisoč evrov.

Steklarna Hrastnik kljub nižjim prihodkom povečala dobiček Steklarni Hrastnik so sicer malenkost upadli čisti prihodki od prodaje, kar je v večji meri posledica zastoja proizvodnje specialnega embalažnega stekla zaradi investicijskih remontnih del. Kljub temu jim je uspelo z usmerjanjem na trge Velike Britanije, ZDA, Japonske in Skandinavije za 40 odstotkov povečati čisti dobiček. Ta je znašal 4,1 milijona evrov.

Podjetje M & M International, ki je v družinski lasti poslanca SD Matjaža Hana, je lani zabeležilo skoraj 1,5 milijona evrov prihodkov, čisti dobiček pa je znašal 63 tisoč evrov.

Podjetje nekdanjega finančnega ministra s šest tisoč evri dobička

Družba Miai v lasti nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja je bila ustanovljena šele konec lanskega leta in med drugim poslovno svetuje podjetniku Mirku Tušu pri pogajanjih z bankami. V dobrem mesecu dni je tako zabeležila 20 tisočakov prihodkov in šest tisoč evrov čistega dobička.

V Duol Inženiringu, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo napihljivih konstrukcij, so lani ustvarili 5,8 milijona evrov prihodkov in 14 tisoč evrov čistega dobička.

V logaški mlekarni Krepko so lanske prihodke povečali za pol milijona evrov na 3,3 milijona evrov, čisti dobiček pa za 60 tisočakov na 204 tisoč evrov.

V celjskem proizvajalcu stavbnega pohištva MIK Celje so lanske prihodke obdržali na nivoju iz leta 2013. Znašali so 1,7 milijona evrov, dobiček se je zvišal na 19 tisoč evrov.

Ljubljanski frizerski hiši Stevo so lanski prihodki z 177 tisoč evrov upadli na 145 tisoč evrov. Dobiček je znašal osem tisoč evrov.

Podjetje Leka Plus – včeraj pozno zvečer mu je iz zdaj še neznanega vzroka zagorelo devet tovornih vozil priklopnikov – je imelo lani 1,4 milijona evrov prihodkov, dobiček pa je znašal nekaj manj kot 49 tisoč evrov.

Bisol Group z 1,5 milijona evrov dobička Proizvajalec fotonapetostnih modulov Bisol Group, ki deluje v več kot 55 državah, je lani generiral skoraj 39 milijonov evrov prihodkov od prodaje in ustvaril za 1,5 milijona dobička.

Letna poročila družb, zavezanih reviziji, in konsolidirana letna poročila je treba zaradi javne objave skupaj z revizorjevim poročilom Ajpesu predložiti v osmih mesecih po koncu poslovnega leta. Če je poslovno leto enako koledarskemu letu, je najpoznejši datum 31. avgust.

Ne spreglejte