Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
5. 5. 2014,
17.13

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ajpes

Ponedeljek, 5. 5. 2014, 17.13

7 let, 2 meseca

Kako so lani poslovala majhna znana slovenska podjetja

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ajpes je na svoji spletni strani objavil letna poročila malih slovenskih družb in podjetnikov za lansko poslovno leto. Pogledali smo poslovne izide nekaterih izmed njih.

Male družbe in podjetniki morajo agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes) letno poročilo oddati v treh mesecih po koncu poslovnega leta. Če je poslovno leto enako koledarskemu, je najpoznejši datum 31. marec. Letna poročila teh družb razen izjem so navadno sestavljena iz bilance stanja in izkaza poslovnega izida, torej nimajo računovodskega poročila. Za poročila prav tako ni nujno, da so revidirana.

Jankovićeva podjetja se ne morejo izkopati iz rdečih številk Med malimi podjetji je podjetje Electa Inženiring v lasti Damijana Jankovića zabeležilo 767 tisoč evrov prihodkov, a izgubo iz leta poprej povečalo za milijon evrov na 1,2 milijona. Bilančna izguba se je povzpela na dobra dva milijona evrov. Drugo Jankovićevo podjetje Electa Holding pa je z 4.400 evri prometa ustvarilo dobrih devet tisoč evrov izgube; bilančna izguba znaša 8,6 milijona evrov.

Majhna podjetja kot hrbtenica gospodarstva Povsem drugačno zgodbo številk ponuja ljubljansko tehnološko podjetje XLAB, ki je z dobrimi tremi milijoni evrov prihodkov ustvarilo 700 tisoč evrov dobička. Tudi v Duol Inženiringu, kjer se ukvarjajo s proizvodnjo napihljivih konstrukcij, so lani ustvarili 4,7 milijona evrov prihodkov in 123 tisoč evrov čistega dobička. Z 250 tisoč evri dobička in 2,3 milijona evrov prihodkov se v času krize lahko pohvali družinsko podjetje Lotrič, ki deluje na področju meroslovja.

Da je tudi gostinstvo še vedno uspešen posel, lahko potrdi družinsko podjetje Jezeršek gostinstvo. Na podlagi 30-letnih izkušenj so v Dvoru Jezeršek in Hiši kulinarike Jezeršek pridelali skoraj tri milijone evrov letnega prometa in ustvarili 160 tisoč evrov čistega dobička.

Letna poročila družb, zavezanih reviziji, in konsolidirana letna poročila je treba zaradi javne objave skupaj z revizorjevim poročilom Ajpesu predložiti v osmih mesecih po koncu poslovnega leta. Če je poslovno leto enako koledarskemu letu, je najpoznejši datum 31. avgust.

Ne spreglejte