Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 6. 2013,
20.33

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peko Mura Aha Mura

Sobota, 1. 6. 2013, 20.33

7 let, 2 meseca

Kako naj delavci preživijo mesec z nekaj pičlimi evri? (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Pridite v Peko in kupite čevlje", tako so se po pomoč k državljanom obrnili delavci Peka, ki jim preti izguba službe. Podobna zgodba je tudi v primeru Aha Mure, so poročali v Danes na Planet TV.

Nekdanji tržiški čevljar, ki za zdaj še daje kruh okoli 300 delavcem, predstavlja novo socialno bombo v regiji. Za pomoč prosijo državo, a ta rešitve ne najde. Bo simbol Tržiškega Peka - šuštar, ki ga že več kot 100 let pozna vsa Slovenija, kmalu zgodovina? V sivi stavbi dela čevlje skoraj 400 ljudi, ki tržiškega čevljarja dnevno zapuščajo sklonjenih glav.

Podobna pa je zgodba naslednice nekdanjega tekstilnega giganta Mura, ki je država - kljub večmilijonskim denarnim injekcijam - ni ohranila pri življenju. Tisoč petsto delavcev nove Aha Mure, ki je prav tako dobila državne subvencije, aprilsko plačo še zdaj prejema po delih.

Država naslednico nekdanjega tekstilnega giganta Mura kljub večmilijonskim denarnim injekcijam ni ohranila pri življenju. Od strojev se bo po zadnjih podatkih namreč moralo posloviti 300 sedanjih Murašev.

In kako z nekaj pičlimi evri delavci preživijo mesec?

Lahko se zgodi, da bodo Muraši delili usodo številnih brezposelnih, ki z izgubo službe ostanejo brez zdravstvenih pravic. Zaradi težkega ekonomskega stanja že zdaj skoraj vsak peti Slovenec ne gre k zdravniku. Če ne bi bilo brezplačne ambulante, bi mnogi ostali brez zdravstvene pomoči in nujnih zdravil. "So nam celo zapisali, da smo tujek v sistemu. Takrat sem jaz rekel: 'Zelo enostavno je biti tujek v sistemu, ki ga ni.' Tisti, ki imajo veliko denarja, lahko koristijo privatizacijo, lahko koristijo drage ambulante, ki pa jih seveda mali ljudje, ki imajo 300 – 400 evrov dohodka, pa še družino, niti približno ne morejo pokrivati," je dejal Aleksander Doplihar, dr. med., spec. medicine dela.

Ne spreglejte