Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 3. 2014,
14.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Google zaposlovanje

Torek, 4. 3. 2014, 14.02

7 let, 2 meseca

Kako lahko pri Googlu dobite službo tudi brez končane šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ne znanje in izkušnje, sposobnosti so tisto, kar v mednarodnem podjetju Google najbolj cenijo. Zato se med njihovimi zaposlenimi znajdejo tudi kadri brez ustrezne visokošolske izobrazbe.

Večina mladih začetek uspešne kariere še vedno vidi v izobrazbi, v dobrem in kakovostnem študiju. A diploma ni nikakršno zagotovilo za dobro oziroma za kakršnokoli službo, pravi direktor kadrovske službe v Googlu Laszlo Bock. Dodaja, da ni pomembno, kaj si se učil, temveč kaj veš.

Pet najpomembnejših zaposlitvenih atributov Kot je pojasnil za ameriški časnik New York Times, v mednarodnem podjetju novih sodelavcev že dolgo ne iščejo več prek standardnih zaposlitvenih testov, saj so ugotovili, da ti ne povedo ničesar. Kandidatu znanje in izkušnje pri Googlu ne pomagajo veliko, največ odtehtajo sposobnosti.

Sposobnosti učenja Atribut številka ena so kognitivne sposobnosti, ki pa jih ne merijo z IQ, temveč s sposobnostjo učenja, ki jo preverijo s strukturnimi vedenjskimi intervjuji.

Vodstvene sposobnosti Ste bili predsednik športnega kluba, vodja prodaje, ste se na položaj povzpeli v relativno kratkem času? "To nas ne zanima," vam bodo odgovorili. Pomembno je, kako se boste pri skupinskem delu odzvali na problem, ali boste stopili naprej ali nazaj.

Odgovornost in skromnost Če želiš biti del Googlove ekipe, moraš čutiti tudi odgovornost za reševanje problemov, da si pripravljen prispevati svoj del. Pomembna pa je tudi skromnost, s katero izkažeš sposobnost, da si pripravljen dati prednost boljšim predlogom svojih sodelavcev.

Intelektualna skromnost Pri kandidatih cenijo tudi, da imajo hkrati velik in majhen ego. To pomeni, da znajo stati za svojim stališčem in ga zagovarjati, obenem pa so sposobni prisluhniti drugim, dati prednost boljšim idejam ter priznati lastne napake. Bock poudarja, da so se le taki ljudje sposobni učiti.

Znanje Kot zadnje in najmanj pomembno Bock omenja znanje. Najbolj cenijo matematično, računalniško in programersko znanje. Ni pa nujno, saj če ima kandidat vse preostale prej omenjene sposobnosti, se bo pripravljen učiti. Ideje, ki jih bo prispeval v ekipo, pa bodo bolj sveže in inovativne, poudarja kadrovski direktor.

Ne spreglejte