Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 2. 2021,
7.19

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek

Sreda, 17. 2. 2021, 7.19

3 leta, 1 mesec

Kako lahko iz Slovenije trgujemo s cenami delnic največjih svetovnih podjetij?

Oglasno sporočilo
Fortrade

Trenutno poteka sezona finančnega poročanja, ko največja svetovna podjetja objavijo svoje poslovne rezultate. Podjetja objavijo finančna poročila ob koncu vsakega četrtletja, štirikrat na leto, rezultati pa odločilno vplivajo na prihodnjo vrednost delnic.

Ko vlagatelj proučuje finančna poročila podjetja, običajno upošteva tri dejavnike. To so dobički na delnico (angl. earnings per share ali EPS), zasluženi prihodki in napovedi analitikov.

Fortrade je za vse, ki bi se radi naučili trgovanja s cenami delnic na spletni borzi (finančna pogodba za razliko – CFD) ali si preprosto želijo razširiti znanje, pripravil brezplačen vodnik "Kako trgovati s cenami delnic". Vodnik je prilagojen vsem ravnem znanja in si ga lahko prenesete prek spodnje povezave.

Ni tako pomembno razumeti, kako analitiki ustvarjajo zaslužek na delnico, dohodek in napoved, niti vedeti drugih podrobnosti in kako se izračunajo. Ključno je primerjati (uradno) objavljene rezultate s pričakovanji analitikov. Če je zaslužek na delnico ali dobiček manjši od pričakovanj analitikov, bo delnica podjetja, ki je objavilo poslovne rezultate, verjetno izgubila vrednost. Po drugi strani pa lahko rezultati, boljši od pričakovanih, spodbudijo rast cen delnic.

Zelo pomembne so tudi napovedi analitikov o gibanju cen v prihodnosti. Napoved se nanaša na poslovni cilj, ki ga želi podjetje doseči, in predvideva uspešnost v prihodnosti. Če torej družba napoveduje nepričakovano velik dobiček na delnico, je napoved pesimistična, cena delnice bo še vedno padala.

Nekatera največja in najslavnejša podjetja na svetu so v zadnjem tednu objavila svoje poslovne rezultate in številna so poslovala nad pričakovanji.

Fortrade | Foto:

Sezona finančnih poročil se je začela s poročili večjih bank, ki so na splošno poslovale nad pričakovanji. Trgi so nestrpno pričakovali tudi rezultate podjetij, kot je Netflix, ki je podatke o poslovanju objavil 19. januarja. Netflix je objavil dobiček na delnico (EPS), manjši od pričakovanega, vendar je bil prihodek nad pričakovanji. Najpomembnejši podatek je bilo število neto naročnikov, ki je bilo spet presenetljivo nad napovedmi, in sicer 8,5 milijona namesto pričakovanih 6,47 milijona. Vlagatelji niso mislili, da bo Netflix spet lahko dosegel tako dobre rezultate, zato so po poročilu delnice podjetja naslednji dan poskočile za približno 15 odstotkov, na rekordnih 592 dolarjev.

Microsoft je svoje poslovne rezultate objavil 26. januarja, številke pa so občutno višje od napovedanih. Delnice podjetja so naslednji dan poskočile na najvišjo vrednost, na 240 dolarjev.

Najpomembnejši dan sezone finančnega poročanja je bil morda 27. januar. Tesla, Apple in Facebook so takrat objavili poslovne rezultate.

Fortrade | Foto:

Apple je objavil odlične četrtletne rezultate – EPS in prihodki so bili boljši od pričakovanih. Podjetju je uspelo podreti svoj lastni rekord in v prejšnjem četrtletju ustvariti 111,4 milijarde prihodkov. Pošiljke pametnih telefonov so v četrtem četrtletju poskočile za 22 odstotkov, na rekordno raven, s čimer je Apple postal največji svetovni prodajalec telefonov.

Tesla je objavil mešane rezultate z boljšimi prihodki od pričakovanih, a je bil EPS šibkejši od napovedi.

Facebook je imel prihodke in EPS nad pričakovanimi. Podjetje je dejalo, da se bo oddaljilo od političnih vsebin, da bi se v prihodnosti izognilo regulativnim težavam.

Medtem se finančna sezona nadaljuje. Alibaba, Google in Amazon bodo rezultate objavili konec tega tedna.

Viri: Bloomberg, Wall Street Journal, Reuters in Refinitiv

Pogodbe za razliko (CFD-ji) so zapleteni instrumenti, ki zaradi vzvoda vključujejo visoko stopnjo tveganja, da hitro izgubite denar. Večina računov majhnih vlagateljev pri trgovanju s pogodbami za razliko izgubi denar. Razmisliti morate o tem, če razumete pogodbe za razliko in če si lahko privoščite tveganje, da izgubite ves denar. Ne pozabite: izgubite lahko vse, vendar ne več od stanja na vašem računu za trgovanje. Ti produkti morda niso primerni za vse stranke, zato zagotovite, da razumete tveganja in poiščite neodvisen nasvet. To gradivo ne predstavlja ponudbe ali napeljevanja k nakupu kateregakoli finančnega instrumenta. Fortrade ne sprejema odgovornosti za uporabe teh informacij in za morebitne posledice. Ne podajamo zagotovil ali jamstev glede točnosti ali popolnosti teh informacij; posledično vsaka oseba, ki sprejema odločitve na podlagi teh informacij, to počne na lastno tveganje. Informacije na tej strani niso naslovljene na prebivalce Združenih držav Amerike ali Belgije ter niso namenjene za distribucijo ali uporabo s strani katerekoli osebe v katerikoli državi ali pristojnosti, kjer bi bila takšna distribucija ali uporaba v nasprotju z lokalnimi zakoni ali predpisi.

Naročnik oglasne vsebine je Fortrade.

Ne spreglejte