Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 5. 2017,
17.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

2

Natisni članek

Ante Ramljak Agrokor Ivica Todorić

Torek, 23. 5. 2017, 17.38

6 let, 6 mesecev

Kako je Ivica Todorić želel poskrbeti zase in najožje sodelavce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,40

2

Ivica Todorić | Foto STA

Foto: STA

Kaj so predsednik uprave Agrokorja Ivica Todorić, njegov sin Ante Todorić in prvi finančnik hrvaškega koncerna Ivan Crnjac počeli 31. marca, ko je postalo dokončno jasno, da bodo morali zapustiti družbo?

To je bil dan, ko so blokirali prve račune Agrokorja in njegovih ključnih hčerinskih družb, kot so Ledo, Jamnica, Tisak in Konzum. To je bil tudi dan, ko je hrvaška vlada sprejela tako imenovani lex Agrokor oziroma zakon o imenovanju izredne uprave v podjetjih, ki imajo sistemski pomen za državo.

Na ta dan so trije vodilni v Agrokorju poskrbeli zase in si napisali aneks h pogodbi o zaposlitvi, na podlagi katerega bi vso škodo, ki bi jo od njih terjali v sodnih, upravnih in arbitražnih postopkih zaradi sprejetih odločitev oziroma neukrepanja, kril Agrokor. Poleg tega bi Agrokor moral kriti vse stroške zastopanja članov uprave, torej stroške odvetnikov, pravne zaščite, strokovnih svetovalcev ter potne in druge stroške.

Ante Ramljak, prvi mož Agrokorja | Foto: STA , Ante Ramljak, prvi mož Agrokorja Foto: STA , Ker je izredni pooblaščenec v Agrokorju Ante Ramljak ocenil, da bi ti aneksi lahko Agrokorju povzročili visoko materialno škodo, je pri zagrebškem trgovskem sodišču vložil tožbo, s katero bo izpodbijal njihovo veljavnost.

Preostali člani uprave in nadzornega sveta Agrokorja niso dobili spornih aneksov k svojim pogodbam o zaposlitvi. Vsi so sporazumno odšli iz Agrokorja, z izjemo nekdanjega predsednika nadzornega odbora Ivana Todorića, sina Ivice Todorića, ki so mu morali enostransko odpovedati pogodbo o zaposlitvi.

Dobavitelji grozijo s prekinitvijo dobave blaga

Ponovno pa se zaostrujejo odnosi med Ramljakom na eni strani in hrvaškimi dobavitelji na drugi. Če začasna uprava ne bo sprejela njihovih zahtev, bodo skupaj s slovenskimi dobavitelji, ki jim Agrokor dolguje več kot 40 milijonov evrov, v ponedeljek prekinili dobavo blaga.

Zahtevajo, da se dobave blaga po 10. aprilu, torej ko je začel veljati lex Agrokor, obravnavajo enakovredno kot sveža likvidnostna sredstva, ki so jih Agrokorju zagotovile banke. Poleg tega vztrajajo, da se regresni zahtevki od menic naslavljajo na Agrokor in ne več na dobavitelje.

Če dogovora ne bo in bodo dobavitelji uresničili napoved, lahko to pripelje do dokončnega zloma Konzuma, saj prek njega Agrokor dobiva dnevno sveža likvidnostna sredstva.

Kot je znano, se Ramljak trenutno z rusko Sberbank dogovarja o novem likvidnostnem posojilu. Dobavitelji zahtevajo pospešitev dogovarjanj, s svežimi sredstva pa naj se poravna del starih dolgov.

Izredni član uprave Mercatorja vpisan v sodni register

Sklep o imenovanju Gregorja Planteua za izrednega člana uprave Mercatorja je vpisan v sodni register. To pomeni, da bo lahko v sredo nastopil delo v upravi, kjer bo bdel nad Mercatorjevimi posli z večinskim lastnikom, hrvaškim Agrokorjem. Imenovanje Planteua v upravo Mercatorja je predlagala vlada skladno z zakonom o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo. (STA)

Ne spreglejte