Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 2. 2015,
12.35

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

pisarna podjetje nagradna igra advertorial

Torek, 17. 2. 2015, 12.35

2 meseca

Kako elegantno pristriči stroške poslovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zmanjšati stroške poslovanja v podjetju in posledično povečati dobiček je največja želja vsakega podjetnika. Ugotovite, kje vam uhajajo sredstva in povzročajo izgube.

Majhne spremembe lahko čudežno pripomorejo k zmanjšanju stroškov poslovanja in višanju dobička. Z njimi se lahko izognemo bolj bolečim ukrepom. Predstavljamo nekaj ukrepov, s katerimi lahko elegantno pristrižemo stroške poslovanja v podjetju, ne da bi se "škarje" dotaknile vaše ključne dejavnosti.

1. Zmanjšajte porabo energije

Preverite, kje uhaja energija za ogrevanje in razsvetljavo. Povsod namestite varčne žarnice. Stroške za ogrevanje boste znižali na polovico, če boste poslovno stavbo dobro izolirali in zamenjali stara okna. Na okna namestite folije za toplotno in sončno zaščito. Preverite, kako tesnijo vhodna vrata.

2. Ste na poslovni poti s službenim vozilom? Stopite s pedala za plin.

Službena pot je lahko varčnejša. Upočasnite in zmanjšajte porabo goriva. Uporabljajte GPS-sistem, ki vam bo ponudil najkrajšo in najbolj ekonomično pot do vašega cilja.

3. Širite svoje poslovanje? Pojdite domov.

Dela, ki jih lahko opravite od doma, opravite doma. Delavcem omogočite, da kdaj delajo tudi od doma. Podjetje bo prihranilo pri stroških prevoza, delavcem pa bo ostal dodaten čas, ki ga bodo lahko učinkovito posvetili svojim nalogam.

Neplačnikom se izognite s popusti za zgodnja plačila

Strah pred neplačniki je povsem utemeljen. Za najbolj pridne plačnike uvedite simbolične popuste, če račune poravnajo pravočasno.

5. Omejite stroške poslovnih potovanj

Odpovejte se poslovnim potovanjem, ki ne prinašajo prihodkov. Na potovanjih, ki se jim resnično ne morete odpovedati, se odločite za cenejše prevoznike in hotele.

6. Pisarniška oprema iz druge roke

Povsem primerno opremo in pohištvo lahko kupite iz druge roke. Prav tako se pri naročanju nove opreme dogovorite s partnerskimi podjetji za skupna naročila in pridobite količinske popuste.

7. Izkoristite davčne olajšave

Ob nakupu nove opreme, avtomobilov in drugih izdatkih lahko uveljavljate davčno olajšavo.

Z zamenjavo stare, neekonomične opreme boste privarčevali pri električni energiji in obratovalnih stroških.

8. Tiskajte varčno in učinkovito

Nakup sodobnega varčnega tiskalnika se obrestuje na več ravneh – privarčujete pri črnilu in izboljšate učinkovitost vaše pisarne, zagotavljate prijaznost do okolja v postopku izdelave kartuš.

Koliko časa preživite ob tiskalniku, ko čakate na natisnjene dokumente, pred vami pa je že nekaj kolegov v vrsti? Minute se kmalu seštejejo v ure, ki bi jih lahko preživeli tudi bolj učinkovito.

Nekaterim nepotrebnim stroškom se lahko hitro izognemo z nakupom ustreznih in učinkovitejših pisarniških "asistentov".

9. Naredite inventuro svojega časa

Je vaše delo razpršeno? Osredotočite se ali pa prerazporedite svoje prioritete.

Med najučinkovitejšimi strategijami je tudi osredotočanje na eno dejavnost.

Zapišite si, kaj vse počnete in koliko časa približno porabite za posamezno dejavnost. Tako boste dobili pravo predstavo, katere so vaše prednostne naloge. Inventura vašega časa vam bo zelo koristila.

10. Izkoristite vse kotičke v pisarni

Ste opazili, koliko prostora v pisarni zavzema stara šara: odpisani računalniki, vegasti stoli in prašni fascikli? Pospravite jih in zadihajte!

Nova oprema naj dobi lep prostor v vaši pisarni, staro opremo oddajte. Preuredite prostore. Sejna soba je lahko urejena tudi kot soba za počitek oziroma hitro kavo. V njej je lahko lično urejen prostor za fascikle.

11. Pocrkljajte zaposlene z izobraževanjem in iskrenim zanimanjem zanje

Maksimirajte veščine, ki jih vaši zaposleni že tako ali tako obvladajo. Spodbujajte in razvijajte sposobnosti nadarjenih zaposlenih. Pokukajte po podjetju, kateri ljudje so magneti za druge zaposlene. Očitno znajo z ljudmi, zato negujte njihovo sposobnost, kajti zaposleni so največji zaklad podjetja.

12. Osredotočite se na kakovost

Kakovost se prodaja kar sama od sebe. Zadovoljna stranka bo privabila nove stranke.

Vendar pa niso pomembni samo izdelki in storitve, zanesljive uspehe boste dosegli tudi z odličnostjo v komunikaciji s strankami in partnerji.

Ne spreglejte