Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Ponedeljek,
19. 10. 2015,
10.04

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kitajska gospodarska rast

Ponedeljek, 19. 10. 2015, 10.04

7 let, 1 mesec

Kako bo upočasnitev kitajskega gospodarstva vplivala na globalne razmere?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kitajsko gospodarstvo, ki so ga desetletja poganjale investicije v infrastrukturo in izvoz, je zabeležilo najpočasnejšo rast v zadnjih šestih letih. To bo vplivalo tudi na globalne razmere.

Bruto domači proizvod (BDP) se je namreč v tretjem četrtletju letos v primerjavi z enakim obdobjem lani povečal za 6,9 odstotka, kažejo najnovejši podatki kitajskega statističnega urada. To je najmanj v zadnjih šestih letih.

Nekateri poznavalci celo dvomijo o točnosti vladnih podatkov. Namigujejo namreč, da so ti politično zmanipulirani in so dejansko še slabši. Kitajski statistični urad je namreč ob objavi podatkov zapisal, da gre sicer za upočasnitev, a da gospodarstvo še vedno beleži zadovoljivo rast.

Slabi statistični podatki so zjutraj že zaznamovali azijske borze. Na borzi v Tokiu je vodilni indeks Nikkei izgubil 0,88 odstotka, v Šanghaju se trguje 0,42 odstotka pod izhodiščem, v Hongkongu pa se je osrednji indeks znašel 0,41 odstotka nižje.

Gospodarstvo poganja domača potrošnja Dinamika rasti kitajskega gospodarstva je vse počasnejša, poganja ga domača potrošnja. Pred Kitajsko je zato zahtevno obdobje. Tega se zavedajo tudi kapitalski trgi po svetu, ki že nekaj časa pozorno spremljajo kitajske gospodarske kazalce. Ti jih do zdaj niso prepričali.

Današnji podatki so tudi prva uradna potrditev, da so bili strahovi vlagateljev glede kitajskega gospodarstva, ki so se po presenetljivi devalvaciji juana v avgustu pokazali s krepkim padcem na kitajskem kapitalskem trgu, na mestu.

Gospodarska aktivnost sledi upočasnjenemu trendu Kitajsko politično vodstvo že dalj časa zagotavlja in deluje v smeri, da sanira presežno zadolženost, pri čemer je ključno, da gospodarska aktivnost sledi upočasnjenemu trendu. Trend gospodarske aktivnosti nakazuje na približno 0,2 od 0,5 odstotne točke letnega upada rasti BDP.

"Napovedi gospodarske rasti Kitajske za letos znašajo 6,8 odstotka, za prihodnje leto pa 6,5 odstotka. Cilj gospodarske politike na Kitajskem ni preseganje tega trenda, saj bi to pomenilo korak v napačno smer. Kitajska bi namreč morala za spodbuditev gospodarske rasti angažirati čedalje več enot kredita, kar bi bilo v nasprotju z delovanjem zadnjih let, hkrati pa ne bi imelo želenega učinka. Na drugi strani pa je nevarnost, da bo zaradi upočasnjene gospodarske rasti prišlo do rastočih težav v gospodarstvu in tudi pri razpoloženju prebivalstva. Primer teh težav je ocena, da se delež slabih posojil pri velikih državnih bankah že bliža desetim odstotkom," pojasnjuje upravljavec Peter Jenčič iz družbe Alta Skladi.

Cene surovin bodo se še vsaj pol leta ne bodo dvignile Jenčič zaradi ohlajanja drugega največjega gospodarstva na svetu ne pričakuje dodatnega padca cen surovin. "Jasno pa je, da kitajska gospodarska aktivnost vsaj še nekaj časa ne bo predstavljala podpore cenam surovin. Hkrati pa imamo seveda razmere presežne ponudbe, ki se kljub določenemu prečiščenju še ni dokončno očistila. V takem okolju lahko pričakujemo še vsaj dve četrtletji do stabilizacije cen surovin," napoveduje Jenčič.

Jenčič še poudarja, da ima upočasnitev Kitajske velik vpliv tudi na globalne razmere, saj nižja kitajska gospodarska rast sovpada z zmanjšanimi deviznimi rezervami (zaradi branjenja valute ob odlivih kapitala), šibkejša valuta pošilja deflacijske valove v Evropo, ZDA in na Japonsko (zaradi česar je vsaj Fed septembra pustila obrestno mero rekordno nizko), povečuje se delež slabih posojil v kitajskem bančnem sektorju…

"Po mojem mnenju jo bodo najslabše odnesle države, ki so preko zunanje trgovine zelo odvisne od sodelovanja s Kitajsko in so v preteklosti pomemben vir financiranja za ustvarjanje kapacitet po meri Kitajske dobile na mednarodnih trgih kapitala," še sklene Jenčič.

Ne spreglejte