Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Četrtek,
3. 12. 2015,
15.19

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

nafta cene Opec

Četrtek, 3. 12. 2015, 15.19

7 let, 2 meseca

Kako bo dogajanje na naftnem trgu vplivalo na Slovenijo?

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Cene nafte so včeraj padle pod 40 dolarjev za sodček, danes so se spet malce zvišale, a vlagatelji ostajajo previdni. Drastičnih zvišanj cen goriv v Sloveniji ne bo.

Cene nafte so se v sredo prvič po avgustu znižale pod 40 dolarjev (37,56 evrov) za sod, saj so v ZDA spet povečali svoje zaloge. Po poročilu je cena teksaške nafte padla za 4,6 odstotka, cena nafte brent pa za 4,4 odstotka.

Cena lahke teksaške nafte z dobavo januarja je zrasla za 70 centov, na 40,46 dolarja za sod, januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent pa so se podražile za 85 centov, na 43,34 dolarja.

Vpliv gibanja cen na slovenski trg

Dnevno gibanje cen nafte na trgu nima večjega vpliva na ceno derivatov, pravi finančni analitik Luka Gubo. Več kot 60 odstotkov na črpalkah predstavljajo trošarine, hkrati pa podjetja nafto na trgu kupujejo vnaprej. Kot pravi Gubo, s finančnimi instrumenti ceno fiksirajo in je zato ne znižajo takoj, ko ta pade, njihov strošek je namreč takrat višji.

31,5 milijona sodov nafte na dan

Voditelji članic Opeca so razdeljeni glede ohranjanja črpanja nafte pri več kot 30 milijonih sodov na dan. Venezuelo in Ekvador so padajoče cene močno prizadele, zato si želita, da bi črpanje kartela zmanjšali. Ker zalivske članice Savdska Arabija, Kuvajt, Katar in Združeni arabski emirati poskrbijo za več kot polovico dnevne količine, bo odločitev o zmanjšanju odvisna predvsem od njih. Opec pri tej količini vztraja, ker se bori za svoj tržni delež, ki ga ogroža vedno večji delež nafte iz Severne Amerike.

Zmanjšanje črpanja Opeca ne bi prineslo drastičnega zvišanja cen

Kot pravi Gubo, je mogoče, da bi preostale članice Opeca popustile in zmanjšale črpanje, a to ne bi imelo velikega učinka. "Cena nafte bi bila morda res nekoliko višja, a dvomim, da bi se zaradi tega drastično zvišala," dodaja.

Kot pojasnjuje, vedno večji delež nafte prihaja iz Severne Amerike. Višja ko bo cena, bolj se jim bo črpanje obrestovalo in večje bo število vrtalnih ploščadi, ki bodo spet začele delovati. Na trg bi tako spet prišla nova ponudba, kar bi posledično pomenilo znižanje cen.

Na to, da je cena nafte nizka, vplivata dva dejavnika, pravi Gubo. Povpraševanje je majhno, ker niti v razvitem svetu niti na trgih v razvoju ni močne gospodarske rasti, hkrati pa je ponudba še vedno presenetljivo velika.

Ponudba na trgu je velika

V Severni Ameriki so v zadnjih treh letih zaznali največjo rast ponudbe na svetu. V zadnjem letu in pol se je število vrtin s 1.600 zmanjšalo na manj kot 600. Več kot tisoč vrtin so zaprli, kar bi moralo pomeniti, da ne načrpajo več tako veliko nafte, če seštejemo vso načrpano nafto v Ameriki, pa lahko ugotovimo, da je bil padec zelo majhen, pojasnjuje Gubo. Kot pravi, je s tega vidika ponudba na trgu še vedno zelo velika, medtem ko povpraševanje ni večje. Prodajni pritiski na ceno nafte bodo zato ostali še nekaj časa.

Dokler ne bo večje gospodarske rasti po vsem svetu, ne moremo pričakovati, da se bo cena nafte zvišala. Šok bi lahko povzročila na primer vojna v Savdski Arabiji.

"Na zelo dolgi rok lahko rečemo, da so tako nizke cene nevzdržne, saj pri tako nizkih cenah nafte njeno črpanje ne prinaša dobička. Ta dolgi rok je odvisen od tega, kako dolgo bodo podjetja preživela. Povprečna cena črpanja nafte je v Ameriki okrog 70 dolarjev in s tega vidika se jim bo vedno manj obrestovalo črpanje nafte, tako da bo tudi ponudbe vedno manj," še pravi Luka Gubo.

Ne spreglejte