Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 5. 2015,
11.04

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

borza osebne finance

Sreda, 6. 5. 2015, 11.04

7 mesecev, 3 tedne

Kaj storiti v primeru padcev cen na borzi?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vedno več vlagateljev skrbijo visoke vrednosti delniških trgov v razvitem svetu in posledično mogoče korekcije cen. Kako gledati na korekcije in kaj narediti, ko se pojavijo?

Korekcije na delniških (in drugih) trgih so nekaj povsem normalnega in na njih je smiselno gledati kot na obdobje popustov na borzi. Prepogosto se dogaja, da investitorji na investicijo gledajo iz popolnoma drugega zornega kota kot pa recimo na nakup nekega drugega izdelka.

Tudi pri naložbah moramo pogledati, kakšna je kakovost (v obliki makroekonomskega stanja, kakovosti poslovanja podjetja, varnosti naložbe ipd.), in to primerjati s ceno (v obliki razmerij med ceno delnice in dobički podjetja oz. s podobnimi kriteriji). Ko se kakovost ne spremeni, cena na trgu pa pade, je odličen trenutek za nakup naložbe.

Kdaj se bosta pojavili korekcija ali večji padci cen? Ali je trg samo v korekciji ali pa se začenja medvedji trend, ki lahko prinese velike padce, ne ve nihče in tudi natančnih metod za iskanje začetka padajočega trenda ni. Ena izmed možnosti je spremljanje dveh faktorjev: makroekonomskega stanja in vrednotenja trgov. Kombinacija precenjenih trgov in poslabševanja makroekonomskega stanja je v povprečju privedla do večjih korekcij ali celo ogromnih padcev, zato je v takšnem stanju smiselno biti bolj konservativen pri investiranju.

In točno ti znaki so trenutno prisotni, če govorimo o delniških naložbah v razvitem svetu, saj se makroekonomsko stanje slabša že nekaj mesecev zapored (če upoštevamo vodilne makroekonomske kazalnike), delniški trgi pa so precenjeni. Posledično bodo donosi v prihodnjih letih na razvitih trgih omejeni.

Kaj storiti ob korekciji? Vlagatelj se lahko na korekcijo pripravi tako, da si poviša del prostih sredstev z odprodajo tistih naložb, ki so najbolj precenjene in najbolj tvegane, saj te v času korekcij izgubijo največji delež vrednosti. Dodatno lahko naložbe začasno preusmeri v varnejše naložbe, kot so državne obveznice, ki pa na žalost trenutno ne ponujajo dobrih donosov.

Ob korekciji pa je treba izkoristiti nizke cene in sredstva preusmeriti v tiste trge, ki so dovolj poceni, na njih pa izbrati tiste naložbe, ki so kakovostne (dobra podjetja z visokimi maržami in visoko rastjo).

Zaslužek ob padcih cen? Z manjšimi korekcijami povprečni investitorji ne morejo prav veliko zaslužiti, ob zlomu borze ali ob večjih padcih pa se da ustvariti kar lep donos. Za primer lahko vzamemo izvedene finančne instrumente, ki se imenujejo opcije. Z nakupom prodajne opcije, ki deluje kot zavarovanje pred padci cen na borzi, lahko v času medvedjega trenda zaslužimo. Trenutno takšno zavarovanje na ameriške delnice stane okoli šest odstotkov vrednosti za obdobje enega leta.

Če imamo portfelj v vrednosti deset tisoč evrov in smo stoodstotno prepričani, da se bodo prihodnje leto pojavili večji padci, lahko z nakupom put opcije v vrednosti približno 600 evrov zavarujemo celoten svoj portfelj oz. zaslužimo na padcih cen ameriških delnic (PS: to ni nasvet, samo primer izračuna). V primeru padca cen za 30 odstotkov, bi vrednost našega zavarovanja narasla na tri tisoč evrov, v primeru padca za 50 odstotkov pa na pet tisoč evrov. Za izračun dobička moramo seveda še odšteti ceno, ki smo jo plačali za zavarovanje (nakup opcij). Izvedeni finančni instrumenti načeloma niso primerni za povprečnega vlagatelja, vendar lahko ob pravilni uporabi zmanjšajo tveganje, ki ga ima vlagatelj v svojem portfelju. Tudi vrednost portfelja mora biti malce večja, da je uporaba opcij smiselna.

Kdaj je padajočega trenda konec? Ugotoviti, da je korekcije ali padajočega trenda konec, je podobno težko (oz. nemogoče), kot ugotoviti, kdaj se bo korekcija začela. Za večje obrate trenda lahko znova pogledamo kombinacijo makroekonomskega stanja in vrednotenja trgov, za kratkoročne korekcije pa na žalost ni natančnih metod.

Ena izmed možnosti za iskanje odličnih nakupnih trenutkov na borzi je spremljanje počutja investitorjev. Ko je na trgu panika, ko nihče več ne zaupa v borzo in so vsi prepričani, da bo finančni sistem z borzo vred propadel, je pravi čas za investiranje. Mediji takrat to počutje investitorjev zajamejo v člankih, ki imajo zastrašujoče naslove, zelo redko se najde kakšen optimist z argumenti za rast vrednosti naložb. Ta optimist je ponavadi Warren Buffett, ki ga je strah takrat, ko so vsi pohlepni, pohlepen pa je takrat, ko je vse druge strah.

Trenutno stanje na trgih Trenutno so precenjeni predvsem delniški trgi razvitega sveta, najdražje pa so ameriške delnice. To še ne pomeni, da bodo v prihodnjih mesecih izgubile večji del svoje vrednosti, pomeni pa, da bodo donosi v prihodnjih letih podpovprečni. V prihodnjih letih nikakor ne pričakovati podobnih rezultatov, kot so bili od leta 2009 pa do zdaj.

Podcenjeni delniški trgi pa so predvsem v državah v razvoju, eden najcenejših je Brazilija, kjer so makroekonomski podatki za zdaj še slabi, vrednotenja pa so zares ugodna. V takšnih primerih je dobro počasi povečevati svojo izpostavljenost do teh trgov, recimo z mesečnimi vplačili v sklade ali pa postopnimi nakupi posameznih delnic.

Ne spreglejte