Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
13. 2. 2019,
13.49

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

3

Natisni članek

UKC Maribor parkirna hiša Maribor Best in Parking

Sreda, 13. 2. 2019, 13.49

5 let, 2 meseca

Kaj so Avstrijci kupili v središču Maribora

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,82

3

UKC Maribor | Foto Marko Vanovšek

Foto: Marko Vanovšek

Kdo je novi lastnik parkirnih mest v središču Maribora, ki so pretresala vodstvo UKC Maribor in zaradi visokih cen še danes razburjajo bolnike te druge največje bolnišnice v državi?

Največji parkirni kompleks v središču Maribora, ki se nahaja v bližini UKC Maribor in razburja bolnike zaradi oderuških cen parkiranja, ima novega lastnika oziroma upravljavca.

Tako kot mnoge parkirne hiše na elitnih lokacijah v Ljubljani in tudi drugod po državi, ki so bile prodane v zadnjih dveh letih, prehaja v avstrijske roke.

Natančneje, v roke holdinga Best in Parking, ki se ukvarja z gradnjo in upravljanjem parkirnih hiš. V večjih mestih v Avstriji in na severu Italije, pa tudi v Švici ter na Slovaškem in Hrvaškem ima že več kot 150 lokacij, v katerih je več kot 68 tisoč parkirnih mest.

Zastavico so pred kratkim zasadili še v Sloveniji. Kupili so družbo GH Park, skupaj z njo pa dolgoročno upravljanje 1440 parkirnih mest na več lokacijah:

- parkirišče v notranjosti UKC Maribor, Ljubljanska ulica 5, Maribor;

- dvoetažno pokrito parkirišče, Ljubljanska ulica 5, Maribor;

- parkirna hiša, Masarykova ulica 2, Maribor;

- parkirišče pred oddelkom za psihiatrijo, Ob železnici 30, Maribor.

Za komentar smo se obrnili na svetovalno podjetje TPA Michaela Knausa, ki med drugim pomaga pri upravljanju družbe GH Park. Njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Uvoz v parkirno hišo na Masarykovi ulici v Mariboru. | Foto: Best in Parking Uvoz v parkirno hišo na Masarykovi ulici v Mariboru. Foto: Best in Parking

Javno-zasebni projekt, ki je šel po zlu

Še do pred nekaj leti je bil GH Park v lasti gradbenega podjetja Nivo Celje.

V UKC Maribor namreč pred dobrim desetletjem niso imeli denarja za izgradnjo parkirnih hiš, zato so se odločili za dogovor z Nivojem v lasti Danila Seniča. Ta je zgradil parkirna mesta, v zameno pa dobil stavbno pravico za obdobje 33 let.

Nivo je takoj zatem parkirne hiše prenesel na odvisno družbo Radok, ki pa je zgradbe na zemljiščih v nasprotju s pogodbo z UKC Maribor obremenila s posojili. Nivo je pozneje zašel v finančne težave, še preden je končal v stečaju, pa je Radok dobil novega lastnika.

Leta 2016 so parkirne hiše, tako kot tudi drugo vrednejše premoženje nekoč uspešnega celjskega gradbinca, prešle v roke v javnosti manj znanega podjetnika Roka Erjavca. Ta je sicer na položaju direktorja ves ta čas zadržal Sergeja Seniča.

Prodajo garažnih hiš in parkirišč naj bi zahtevale banke, ki so kreditirale Nivo.

Uvoz v parkirno hišo z Ljubljanske ulice. | Foto: Best in Parking Uvoz v parkirno hišo z Ljubljanske ulice. Foto: Best in Parking

Okoriščanje na račun bolnikov?

Koliko je avstrijska veriga Best in Parking plačala Erjavcu za njegov 99-odstotni delež v družbi GH Park in koliko kupnine je končalo pri bankah, ni znano.

Novi upravljavci 1440 parkirnih mest v središču Maribora pa za zdaj ohranjajo cenovno politiko, ki je že dolgo časa predmet javne razprave.

Cena parkiranja ob UKC Maribor namreč znaša 1,5 evra, s čimer naj bi šlo za najvišjo ceno parkiranja na uro v Mariboru. Obiskovalci pa drugih možnosti skorajda nimajo, saj parkirišč v bližini ni.

Spodleteli javno-zasebni nepremičninski projekt je zaradi tega dolgo časa pretresal drugi največji zdravstveni zavod v državi. Dogovorjeno je bilo namreč, da bodo cene za največ 20 odstotkov presegale povprečje v Mariboru. A dejansko naj bi bile cene bistveno višje.

V Samoorganizirani četrtni skupnosti Pobrežje so celo opozarjali, da gre za finančno okoriščanje zasebne garažne hiše v UKC Maribor na račun bolnikov, in k ukrepanju pozvali varuha bolnikovih pravic, je pred časom poročal Večer.

Parkirišče pred oddelkom za psihiatrijo. | Foto: Best in Parking Parkirišče pred oddelkom za psihiatrijo. Foto: Best in Parking

Številne prodaje parkirnih hiš

Gre sicer za le eno v seriji prodaj parkirnih hiš v Sloveniji.

Ljubljanski nepremičninski poslovnež Jože Anderlič je prodal štiri parkirne hiše na elitnih lokacijah v prestolnici. Veljajo za najdražje v državi, s tem pa tudi donosne:

- Garažno hišo na Trdinovi ulici v Ljubljani je leta 2016 prodal Pokojninski družbi A in jo nato vzel nazaj v najem. Cena: 17,3 milijona evrov.

- Parkirno hišo Kapitelj je leta 2016 kupila avstrijska skupina List Group. Zanjo je plačala 6,3 milijona evrov.

Jože Anderlič je Avstrijcem prodal štiri parkirne hiše v Ljubljani. | Foto: Matej Leskovšek Jože Anderlič je Avstrijcem prodal štiri parkirne hiše v Ljubljani. Foto: Matej Leskovšek - Avstrijcem je leto pozneje prodal tudi parkirno hišo Meksiko ob ljubljanskem kliničnem centru. Zanjo je prejel 8,1 milijona evrov.

- Tudi zadnjo, parkirno hišo Šentpeter, ki se nahaja ob UKC Ljubljana, je kupil List Group. Zanjo je Anderlič iztržil 17,7 milijona evrov.

Vse parkirne hiše, za katere je prejel skoraj 50 milijonov evrov, bo Anderlič še naprej upravljal.

Sredi lanskega leta je lastnika zamenjala tudi največja parkirna hiša v Mariboru, in sicer pod trgovsko-poslovnim objektom City v Mariboru. Po poročanju Večera je bilo prodanih 810 od 990 parkirnih mest.

Nova lastnica je družba GMG naložbe. Nepremičnino je kupila od družbe F City, ki je v lasti Flamin Holdinga. Po neuradnih informacijah je cena dosegla 4,5 milijona evrov. Med solastniki GMG Naložb je tudi Marko Arsenovič, brat novega mariborskega župana.

Parkirna hiša F-City v Mariboru

Že v kratkem bi lahko novega lastnika dobili tudi parkirni hiši na Kotnikovi in Metelkovi ulici v Ljubljani, v katerih je 154 oziroma 509 parkirnih prostorov.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je parkirni hiši zasegla ljubljanskemu gradbenemu podjetju Energoplan, je konec januarja objavila vabilo k oddaji zavezujočih ponudb. Rok se je iztekel na začetku tega tedna.

Ne spreglejte