Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 6. 2015,
14.53

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Davorin Kračun NKBM

Torek, 30. 6. 2015, 14.53

7 let, 2 meseca

Kaj prinaša privatizacija NKBM?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Prodaja NKBM je vsekakor pozitiven korak, saj je vendarle nekdo v tem položaju pripravljen za banko plačati 250 milijonov evrov," pravi nekdanji predsednik nadzornega sveta NKBM Davorin Kračun.

"Prodaja NKBM je bila od nekdaj možnost, o kateri se je razpravljalo. Že leta 1997, ko je šla iz sanacije, so bile razprave o tem, a odločitve ni bilo. Edino vprašanje je, ali je cena ustrezna. Glede na to, da ni bilo višjih ponudb, je vprašanje, ali je bil postopek prodaje izpeljan tako, da je bilo mogoče doseči maksimalno ceno. O tem ne morem soditi, ker ne poznam podrobnosti. Prav tako mora odločitev za prodajo temeljiti na primerjavi iztržene cene in dejanske vrednosti banke," meni Kračun, ki je nadzornike banke vodil med letoma 1997 in 2000.

"250 milijonov evrov je relativno nizka cena" Kot pojasnjuje, je 250 milijonov evrov, kolikor naj bi za našo drugo največjo banko plačal ameriški sklad Apollo, relativno nizka cena, še posebej če jo primerjamo z vložkom, s katerim jo je država dokapitalizirala, vendar dodaja, da je banka po drugi strani še vedno obremenjena slabimi posojili in da boljših ponudnikov pač ni bilo. "Prodaja je vsekakor pozitiven korak, saj je vendarle nekdo v tem položaju pripravljen za banko plačati 250 milijonov evrov," je poudaril.

O tem, kaj prodaja banke pomeni za stranke, je dejal, da je imela NKBM že do zdaj dobro ponudbo, tudi v primerjavi z drugimi bankami po svetu. Kračun se sprašuje le, ali je bila NKBM v zadnjem času dovolj privlačna za investitorje, ki so želeli najeti posojila, saj je bila njena kreditna aktivnost v zadnjem času zelo šibka, verjetno zaradi izkušenj iz preteklosti.

"Pri spornih praksah je NKBM sledila NLB" "Če bo za banko stal kapitalsko močan lastnik, si lahko obetamo intenzivnejšo posojilno aktivnost, to pa seveda pomeni servisiranje malih in srednjih podjetij. Poudaril bi še, da je NKBM, posebej v severovzhodni Sloveniji, močno zasidrana med komitenti, ki jih tudi ustrezno servisira," je zatrdil.

Glede slabih posojil, ki jih je banka dajala v preteklosti, je dejal, da je NKBM tako kot druge banke sledila delovanju največje slovenske banke NKBM. "Očitno se je dogajalo marsikaj, ali je šlo za kazniva dejanja ali le za tvegane poslovne odločitve, pa morajo presoditi organi, ki to podrobno preučujejo," je dodal.

Ne spreglejte