Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 8. 2015,
18.37

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Strateški forum Bled Donald Tusk Kolinda Grabar-Kitarović Aleksandar Vučić Miro Cerar Karl Erjavec Violeta Bulc Danilo Türk

Nedelja, 30. 8. 2015, 18.37

7 let, 2 meseca

Kaj prinaša letošnji Strateški forum Bled

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Gostje najpomembnejšega mednarodnega zunanjepolitičnega dogodka, ki ga pripravlja Slovenija, bodo tudi predsednik Evropskega sveta, predsednica Hrvaške in predsednik srbske vlade.

Danes in jutri se bodo na 10. Strateškem forumu Bled zbrali številni vplivni poslovneži, politični voditelji in predstavniki nevladnih organizacij, ki bodo razpravljali o ključnih strateških vprašanjih Evrope in sveta.

Organizatorji pričakujejo okrog 700 udeležencev iz 60 držav, med njimi bodo tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, srbski predsednik vlade Aleksandar Vučić, luksemburški predsednik vlade Xavier Bettel, generalni sekretar Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi Lambert Zannier ter predstavnik generalnega sekretarja Združenih narodov in izvršni sekretar Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo Christian Friis Bach.

Balkan – konfrontacija ali partnerstvo? Ti bodo skupaj s slovenskim predsednikom Borutom Pahorjem tudi govorniki na uvodni okrogli mizi z naslovom Nov svetovni red: spopad ali partnerstva. Baronica Joyce Anne Anelay, ministrica za zunanje zadeve in zadeve Commonwealtha iz Velike Britanije, bo vodila okroglo mizo o preprečevanju spolnega nasilja v oboroženih spopadih. Forum med drugim ponuja tudi okroglo mizo o medkulturnem dialogu v Sredozemlju in pogovor o Zahodnem Balkanu kot regiji v središču geostrateških premislekov, pri katerem bodo sodelovali zunanji ministri in predstavniki različnih držav, dogodek pa se bo končal s pogovorom o tem, kakšen razvoj je mogoč v starajoči se družbi.

Business BSF se bo med drugim posvetil turizmu, vprašanjem prevoza v Evropi ter razpravi o čezatlantskem trgovinskem in investicijskem partnerstvu.

Poleg gostitelja, ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, in predsednika Pahorja bodo od slovenskih politikov med govorniki tudi predsednik vlade Miro Cerar, nekdanji predsednik Republike Slovenije Danilo Türk, evropska komisarka , minister za finance Dušan Mramor, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, minister za pravosodje Goran Klemenčič ter ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Največji mednarodnopolitični dogodek Slovenije Strateški forum Bled (BSF) je po številu udeležencev in visokih gostov največji mednarodni dogodek, ki ga organizira ministrstvo za zunanje zadeve skupaj s Centrom za evropsko prihodnost. Na ministrstvu ocenjujejo, da se je v desetih letih obstoja uveljavil kot pomembna platforma za razprave o aktualnih temah v regiji in svetu, ki uspešno promovira Slovenijo in povečuje prepoznavnost slovenske zunanje politike. Prispeva k povezovanju ljudi in držav, pravijo in opozarjajo tudi na t. i. Young BSF, na katerem se srečujejo perspektivni mladi voditelji.

Minister oziroma predstavniki ministrstva bodo forum izkoristili za več kot 20 bilateralnih srečanj, med drugim s predstavniki iz Velike Britanije, Katarja, BiH, Francije, Nemčije in Turčije ter s predsednico Mednarodnega kazenskega sodišča, sodnico Fernández de Gurmendi.

Drugi mednarodni dogodki Med rednimi letnimi dogodki v organizaciji MZZ so še Slovenski razvojni dnevi in soorganizacija Dnevov Afrike v Ljubljani.

Poleg bilateralnih srečanj so na ministrstvu letos organizirali tudi mednarodno konferenco Pravice za mir: izzivi in priložnosti, ki sta se je med drugimi udeležili glavna tožilka Mednarodnega kazenskega sodišča Fatou B. Bensouda in posebna svetovalka generalnega sekretarja OZN za koncept "odgovornost zaščititi" Jennifer Welsh.

MZZ na področju gospodarske diplomacije organizira dogodke in delavnice, namenjene slovenskim in tujim podjetjem. Številni dogodki so organizirani tudi v sodelovanju z mrežo diplomatskih predstavništev in konzulatov, so sporočili z ministrstva.

Ne spreglejte