Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Petek,
11. 3. 2016,
16.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Alpina DUTB Imre Balogh prestrukturiranje

Petek, 11. 3. 2016, 16.39

7 let, 2 meseca

Kaj pri primeru Alpine skriva slaba banka?

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Odbor DZ za finance in monetarno politiko je razpravljal o procesu prestrukturiranja Alpine. Poslanci so izvršnemu direktorju DUTB Imreju Baloghu zastavili vrsto vprašanj, a ostali brez odgovorov.

Današnja razprava odbora o načrtovanem prestrukturiranju žirovske Alpine je odprla dodatna vprašanja glede dela DUTB kot odgovorne lastnice, a ni prinesla bistvenega preboja v reševanju družbe. Razprava je postregla z že slišanimi očitki na račun prestrukturiranja podjetja. Delavci in lokalna skupnost načrtu nasprotujejo, v DUTB pa ga vztrajno branijo.

Vsi deležniki, med njimi tudi zaposleni v Alpini, se zavedajo nujnosti prestrukturiranja podjetja, a želijo in pričakujejo več socialnega dialoga ter boljšo komunikacijo tako z vodstvom kot DUTB. "Če bo umrla Alpina, bo s tem umrla tudi obutvena industrija v Sloveniji," je dejal predstavnik sindikata Neodvisnost v Alpini Nijaz Šehić.

DUTB v bran načrtu prestrukturiranja Glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh je predlagatelje seje vprašal, ali govorijo o istem podjetju. Dejal je, da Alpina ne posluje dobro in da je DUTB vse do zdaj ravnala kot odgovoren lastnik. Poudaril je, da so družbi namenili sveža denarna sredstva, brez katerih bi pristala v stečaju.

Dejal je, da predlagani program prestrukturiranja obsega več kot sto strani dejstev in analiz, nasprotni predlogi strokovnjakov pa so dolgi od dve do tri strani in ne vsebujejo dejstev, samo diskreditacije v smislu "ne strinjamo se s tem in s tem". Alpina je po njegovem mnenju izjemna blagovna znamka. Cilj podjetja je, da se razvija in da bo na koncu spet konkurenčno na mednarodnem trgu, to vizijo pa z upravo družbe in lokalnim okoljem deli tudi DUTB, je dejal.

A tako poslanci kot zaposleni vpogleda v ta sto strani dolg načrt prestrukturiranja niso imeli. Nekdanji direktor Alpine, ki je imel vpogled v del programa prestrukturiranja družbe, je presodil, da programa prestrukturiranja ni, "so samo številke, ki jih očitno razumejo le na DUTB".

Poslance zanimale povezave med člani DUTB in Admetamom Poslanec SDS Marko Pogačnik je Balogha vprašal, ali je seznanjen z dejstvom, da je eden izmed svetovalcev Admetama Slaven Čurič nekdanji sodelavec in dober prijatelj izvršnega direktorja DUTB Janeza Škrubeja.

Zanimalo jih je tudi, ali so v slabi banki preučili reference Admetama ter s kakšnimi svetovalci sodelujejo v Alpini in kako skrbijo, da se ne bi v določenih primerih pojavilo navzkrižje interesov. Pri SDS so obenem poudarili, da se jim zdi problematično, da so skrbniki, ki so upravljali slaba posojila v NLB, prenesena na DUTB, zdaj zaposleni pri slabi banki.

Balogh brez odgovorov na vprašanja poslancev Balogh se je vprašanjem poslancev vztrajno izogibal, kar je povzročilo veliko nejevolje. "Vas plačujejo državljanke in državljani, vi pa ne odgovarjate na nobena vprašanja poslank in poslancev. Razmislite o odstopu," je glavnemu izvršnemu direktorju DUTB zabrusil poslanec SDS Marko Pogačnik.

Brez odgovora so poslanci ostali tudi na vprašanje, ali je Admetam prejel več kot milijon evrov pri svetovanju v družbi Cimos in s kakšnimi rezultati se lahko ta svetovalna družba pohvali. Admetam je namreč v preteklosti svetoval tako Cimosu kot družbi Elan, kar je pozneje potrdil tudi Balogh.

Kakšne sklepe je sprejel odbor? Odbor je vladi predlagal, naj kot skupščina DUTB zagotovi vse potrebne pogoje za optimalno prestrukturiranje Alpine s ciljem ohranitve ključnih poslovnih funkcij v Sloveniji. Predlagal ji je še, naj preuči smotrnost in učinkovitost svetovalne pogodbe Alpine z Admetamom, ter jo pozval, da mu v enem mesecu poroča o uresničevanju omenjenih sklepov.

Je pa odbor zavrnil sklep, ki ga je predlagala Združena levica, s katerim so želeli vlado pozvati, da kot skupščina DUTB prekine program prestrukturiranja, kot ga je predlagala svetovalna družba Admetam, ter zagotovi nov načrt prestrukturiranja, ki bo zadržal delovna mesta in razvoj v Sloveniji.

Prav tako podpore ni dobil predlog ZL, da naj odbor pozove vlado k razrešitvi direktorice Alpine Barbare Vtič Vraničar ter preuči možnost za podporo delavskemu odkupu oz. da naj vlada zagotovi možnost, da Alpino odkupi Slovenski državni holding.

Ne spreglejte