Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sobota,
8. 11. 2014,
12.54

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

najbogatejši Miro Cerar davčne oaze

Sobota, 8. 11. 2014, 12.54

7 let, 2 meseca

Kaj premier obljublja najbogatejšim Slovencem?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pretekli teden je bila objavljena lestvica najbogatejših Slovencev, med katerimi jih je kar nekaj, ki so svoje premoženje naložili v davčne oaze. In kako bi jih premier Miro Cerar zvabil v Slovenijo?

Iza in Samo Login, Sandi Češko, Joc Pečečnik, Igor Lah, Darko Hrovat, ki jih najdemo na zadnji lestvici stotih najbogatejših Slovencev, so le nekateri izmed Slovencev, ki imajo svoje premoženje naloženo na računih davčnih oaz.

Med Slovenijo in tako imenovanimi "uradnimi" davčnimi oazami (ki jih kot take opredeljuje finančno ministrstvo) je bilo samo v letih od 2010 do 2012 izvedenih za 380 milijonov evrov transakcij, večina oziroma 80 odstotkov v štiri najbolj priljubljene destinacije – Liechtenstein, Panamo, na Sejšele in v Belize, poroča današnji Dnevnik.

Podatki finančne uprave kažejo, da je med Slovenci izkoriščanje davčno ugodnejših območij z namenom zniževanja davčnih obveznosti na minimum vse bolj pogosto, saj se je v tem obdobju število transakcij povečalo za kar 15 odstotkov.

Za državno blagajno, ki se napaja z denarjem davkoplačevalcev, to vsekakor ni dobra informacija. Izziv, kako prepričati (najbogatejše) Slovence, da svoj kapital investirajo v domovino, je ključen za premierja Mira Cerarja. Ta je v intervjuju za današnjo Sobotno prilogo dejal, da to vsekakor ne sme postati "lov na čarovnice".

"Leta se pogovarjamo, kako pritegniti tuje investitorje in seveda investicije uspešnih slovenskih podjetnikov, saj lahko to znatneje prispeva k dodatnemu razvojnemu momentu. To je ena temeljnih nalog te vlade," je poudaril Cerar.

Cerar tako obljublja, da bodo ustvarili za gospodarstvo prijaznejše, stabilno in predvidljivo okolje z bistveno manj administrativnih omejitev. "Poslovno okolje v Sloveniji je v primerjavi z drugimi državami vse pogosteje slabo ovrednoteno. Poleg administrativnih ovir nimamo dovolj učinkovitega pravosodja, spori v Sloveniji se dolgo rešujejo, insolventni spori so neučinkoviti," je priznal Cerar.

Da bi vlagatelji imeli manj dela z administracijo, bo Cerarjeva vlada uveljavila točke VEM, vse na enem mestu. "To predstavlja enega ključnih projektov te vlade," je dejal Cerar in napovedal še spodbuditev pravosodja, da bo učinkovitejše pri reševanju gospodarskih sporov.

Ne spreglejte