Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
3. 7. 2014,
15.10

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mercator mali delničarji Agrokor

Četrtek, 3. 7. 2014, 15.10

7 let, 2 meseca

Kaj lahko pričakujejo mali delničarji Mercatorja?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ali naj dvanajst tisoč malih delničarjev Mercatorja sprejme Agrokorjevo prevzemno ponudbo ali naj ostanejo v delniški strukturi podjetja?

Hrvaški Agrokor bo v roku enega meseca malim delničarjem Mercatorja poslal prevzemno ponudbo, ki jo mora po uspešnem nakupu večinskega deleža najboljšega soseda objaviti po zakonu. Za delnico bo ponudil 86 evrov, kolikor je plačal konzorciju prodajalcev za nekaj več kot 53-odstotni delež, je razvidno iz namere za nakup preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja.

Med lastniki preostalih 47 odstotkov delnic Mercatorja sta največja hrvaška Splitska banka iz skupine Societe Generale (10,76 odstotka) in Unicredit Banka Slovenija (8,01 odstotka). Pomembni posamični lastniki so v zadnjih letih postali tudi hrvaški pokojninski skladi. Dobrih 10 odstotkov delnic imajo v lasti investicijske družbe in vzajemni skladi. Vsi ti bodo po neuradnih informacijah Todorićevo ponudbo sprejeli.

12 tisoč malih delničarjev si kupnino lahko obeta jeseni Tu pa je z okoli 13-odstotnim deležem tudi dobrih 12 tisoč delničarjev, ki so delnice v preteklosti kupovali dražje od 86 evrov. Ali naj sprejmejo ponudbo ali naj ostanejo v delniški strukturi podjetja? Zavedati se morajo, da dividend več let ne bodo deležni, ob umiku delnic z borze pa bodo delnice postale tudi nelikvidne.

Mali delničarji bodo imeli po neuradnih informacijah približno šest tednov časa za sprejem prevzemne ponudbe, konec septembra pa si lahko obetajo kupnino za svoj delež Mercatorja. Na ljubljanski borzi je že zdaj zaznati povečano trgovanje z Mercatorjevimi delnicami, saj obstoječi mali delničarji na kupnino ne želijo čakati do jeseni. Ob včerajšnjem prometu dobrih 300 tisoč evrov se je zaključni tečaj oblikoval pri vrednosti 83,30 evra. Delnice so večinoma kupovali likvidni vzajemni skladi, ki si v dobrih dveh mesecih obetajo 2-odstotni donos.

Todorić želi 100 odstotkov najboljšega soseda Po končanem prevzemu Mercatorja ima lastnik Agrokorja Ivica Todorić po mnenju poznavalcev namen pridobiti vsaj 90 odstotkov delnic največjega slovenskega trgovca, nato pa male delničarje iztisniti iz delniške strukture. V veliki večini prevzemov tudi iztisnjeni delničarji za delnico dobijo enak znesek kot tisti, ki so pred tem sprejeli prevzemno ponudbo. A ne nujno, teoretično lahko iztisnjenim delničarjem ponudi tudi bistveno manj.

Delnice Mercatorja bodo po mnenju Marka Pavlovića iz borznoposredniške hiše GBD ostale na borzi toliko časa, dokler Agrokor ne bo pridobil 100-odstotnega deleža Mercatorja. Pozneje kotiranje delnic na borzi ni več smiselno.

Kotacija na borzi ne bo več smiselna "V primeru obvladovanja večine Mercatorja bi kotacija na borzi pomenila za lastnike nepotrebne stroške. Nihanje vrednosti podjetja bi se z umikom z borze, v primeru poslabšanja plačilnih pogojev dobaviteljem in drugih optimizacijskih ukrepov, omejila," špekulacije o morebitnem umiku Mercatorjevih delnic z borze komentira Tilen Cuk iz podjetja Admiral Markets.

"Za male delničarje se postavlja vprašanje, kakšna bo višina cene za delnico v prihodnje, kar pa je seveda odvisno od novozastavljene strategije prevzemnika. Če želijo novi večinski lastniki dolgoročno povečati vrednost podjetja, bi morali biti mali delničarji ob uspešnem poslovanju dolgoročno na boljšem. Dolgoročna namera vsakega prevzemnika je, da oplemeniti kapital podjetja in ga proda dražje, kot ga je kupil," še pojasni Cuk.

Ne spreglejte