Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
16.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Natisni članek

SDH Lidia Glavina

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 16.55

6 let, 6 mesecev

Kaj je v Electroluxu delala vodja SDH?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,45

4

Lidia Glavina | Foto STA

Foto: STA

Predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidia Glavina zavrača očitke o tem, da so navedbe o njenih mednarodnih izkušnjah na vodilnih mestih izmišljene. Svojega življenjepisa vseeno ne želi javno objaviti.

Po nedavnem pisanju tednika Mladina, da predsednica uprave SDH Lidia Glavina, ki je javnosti sicer neznana, v tej funkciji pa upravlja 12 milijard evrov državnega premoženja, v resnici nima izkušenj z vodilnih mest v Electroluxovem koncernu, ki jih je navajala v svojem življenjepisu in ki naj bi bile ključne za njeno imenovanje, smo SDH prosili za vpogled v zadevno dokumentacijo.

Življenjepis Lidie Glavina na spletni strani SDH je zelo skromen:

"Je diplomirana ekonomistka, trenutno je izvršna direktorica avstrijske družbe Imsa Group Gmbh. V preteklosti je bila na vodilnih mestih v Electroluxovem koncernu, ki je imel za evropski sektor sedež v Belgiji, ter finančna direktorica družbe Husqvarna Forest & Garden v Sloveniji."

Iz kopije pogodbe je razvidno, da se je Lidia Glavina v podjetju Husqvarna Forest & Garden iz Kopra zaposlila leta 1995. To podjetje je prenehalo poslovati konec leta 1999, njene navedbe smo zato preverili pri Stanetu Železniku, lastniku podjetja Princip iz Kopra, ki je bilo takrat pooblaščeno prodajno mesto za blagovno znamko Husqvarna za območje Kopra in okolice. Potrdil je, "da je bila imenovana gospa vodja/direktorica finančne službe podjetja Husqvarna Forest & Garden, d. o. o."

Imenovanja v višje nazive in višja plača

Ker je bila Husqvarna takrat del Electroluxove skupine, Lidia Glavina ob prehodu v Electrolux in pozneje ob imenovanju v višje funkcije ni sklenila nove pogodbe, ampak je prejela le nekakšen dopis z nazivom novega delovnega mesta, višino nove plače in navedbo, da bo na novo delovno mesto premeščena takoj, ko bo podjetje našlo naslednika za njeno staro delovno mesto. Zato morda neujemanja v datumih o nastopu funkcij, saj se datum, ko je nastopila novo delovno mesto, ne ujema z datumom tega dopisa.


Dopisi kažejo, da je Lidia Glavina:

  • od leta 2000 do 2007 opravljala delo finančne direktorice sektorja hladilnih gospodinjskih aparatov,
  • od leta 2007 do leta 2011 bila direktorica za finančno prestrukturiranje, akvizicije, spojitve in prevzeme ter posebne projekte,
  • od aprila 2011 do februarja 2012 pa direktorica trženjskega in poslovnega kontrolinga "business intelligence" . "Skupna  vrednost letnih naložb je znašala okrog 300 milijonov evrov. Poleg tega sem bila tudi ena izmed odgovornih za razvoj in implementacijo projekta 'The Cube' by Electrolux. Gre za okrog 10 milijonov evrov vreden projekt v naložbo potujoče restavracije, ki je pomenila nov simbol Electroluxove blagovne znamke," trdi Lidia Glavina.

Leta 2008 se je udeležila internega programa za usposabljanje vodstvenih uslužbencev (senior manager) iz mednarodnega vodenja in implementacije strategij.


Čeprav se ti podatki ujemajo s podatki, ki jih navaja na omrežju Linkedin, pa je po poročanju Mladine na očitke o izmišljenih nazivih v Electroluxu odgovorila, da Linkedin ni uradni vir podatkov.

Glavina upravlja največ premoženja v državi - kar za 12 milijard evrov. | Foto: Bojan Puhek Glavina upravlja največ premoženja v državi - kar za 12 milijard evrov. Foto: Bojan Puhek

Svetovalka za prestrukturiranja podjetij

Ker se po zaprtju podružnice v Belgiji ni odločila za nadaljevanje kariere na sedežu Electroluxa na Švedskem, je zapustila Electrolux in se kot samozaposlena ukvarjala s svetovanjem pri prestrukturiranju podjetij. Aprila 2014 je postala predsednica uprave finančnega holdinga Imsa Group iz Celovca v lasti članov zamejske družine Mikluš. Ker so nekatere družbe znotraj holdinga delovale slabo, je dobila nalogo, da jih finančno in poslovno prestrukturira.

Na očitke, da gre v Celovcu le za poštni nabiralnik, odgovarja, da je tam le sedež holdinga in da zato tam ni nikogar. Trdi, da je ob nastopu funkcije predsednice uprave SDH podala odstopno izjavo, a družbeniki še niso sprejeli ustreznih odločitev, zato je v registrih še vedno navedena.

Pogodb in življenjepisa ne želi objaviti

Poudarja še, da so bile za nadzornike SDH pri njenem imenovanju relevantne le njene izkušnje v podjetju Electrolux, ne pa njene zadolžitve in funkcije pred tem in pozneje.

Glavina pogodb in dokumentov noče javno objaviti, so pa ob predhodni najavi na vpogled pri SDH.

Ne spreglejte