Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Ponedeljek,
20. 2. 2017,
11.56

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Kraft Heinz Unilever prevzemi

Ponedeljek, 20. 2. 2017, 11.56

6 let, 6 mesecev

Kaj bi se zgodilo, če bi izpeljali tretji največji prevzem na svetu?

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95
Kraft | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po neuspešnem naskoku na nizozemsko-angleški Unilever, ki ima med drugim v lasti znamke majonezo Hellmann's in sladoled Ben & Jerry's,  se bo Kraft Heinz (znan po kečapu) najverjetneje obrnil proti drugim živilskim podjetjem, je prepričan Miha Mihalj, upravljavec v družbi ALTA Skladi. Po njegovem se poslovni model Unileverja ne ujema s Kraft Heinzom, da bi si povrnili velik del nakupa.

 

V nedeljo je ameriški prehrambeni velikan Kraft Heinz sporočil, da umika svojo 143 milijard ameriških dolarjev (134,6 milijarde evrov) za združitev z nizozemsko-angleškim tekmecem Unileverjem.

Kraft Heinz je peto največje podjetje v svetu na področju proizvodnje hrane in pijač. V zadnjem lanskem četrtletju je ustvaril 6,86 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje. Njegova tržna kapitalizacija je okoli 99 milijard evrov. Najbolj znane znamke: kečap Heinz in sirni namaz Philadelphia.
Unilever je lani ustvaril 56,1 milijarde dolarjev (52,7 milijarde evrov) prihodkov od prodaje in ima v lasti več kot 400 znamk, med drugim Lipton, Knorr, Dove in Omo. Njegova tržna kapitalizacija znaša okoli 131 milijard evrov.

Ob prenizki ponudbi za nakup se tudi poslovni model Unileverja ne ujema v popolnosti s Kraft Heinzom. Polovica prodaje Unileverja je vezana na izdelke za osebno nego in dom, ki bi ga v primeru družitve zagotovo prodali in tako znižali ogromen znesek, ki bi ga porabili za prevzem podjetja, meni Miha Mihalj iz ALTA Skladov.

Delnice Unileverja so se ob napovedani ponudbi Kraft Heinza povzpele za 10 odstotkov. | Foto: Reuters Delnice Unileverja so se ob napovedani ponudbi Kraft Heinza povzpele za 10 odstotkov. Foto: Reuters


Morda vas zanima še:

"Vizija 2050 je pravljica za lahko noč"

Kdo vse izkorišča osebni stečaj za odpis milijonskih dolgov

Monopoli z nepremičninami Jugoslavije - kaj smo dobili? #foto


Naslednjo ponudbo lahko oddajo čez pol leta

"Ni sicer izključeno, da bi Kraft Heinz proti koncu leta  Unilever ponovno napadel, tokrat s še višjo ponudbo," o zanimanju Kraft Heinza za Unilever meni Miha Mihalj iz ALTA Skladi. | Foto: ALTA Skladi "Ni sicer izključeno, da bi Kraft Heinz proti koncu leta Unilever ponovno napadel, tokrat s še višjo ponudbo," o zanimanju Kraft Heinza za Unilever meni Miha Mihalj iz ALTA Skladi. Foto: ALTA Skladi Po njegovih besedah se bodo Američani obrnili proti drugim tarčam. V preteklosti so jih že povezovali s prevzemom Mondeleza, General Millsa in Kellogga, Mihalj pa še vseeno ne zapira povsem vrat za prevzem Unileverja.

"Ni sicer izključeno, da bi Kraft Heinz proti koncu leta  Unilever ponovno napadel, tokrat s še višjo ponudbo. Ne smemo namreč zanemariti, da ima Kraft Heinz zelo močno finančno zaledje, med njegovimi delničarji pa sta denimo tudi Warren Buffet in pa brazilska investicijska družba 3G Capital," pravi Mihalj.

Kraft Heinz še vsaj šest mesecev ne bo mogel izboljšati svoje ponudbe za Unilever, saj bi po angleški prevzemni zakonodaji lahko naslednjo ponudbo oddal šele čez pol leta.

Če bi sprejeli ponujeno …

Če bi delničarji Unileverja sprejeli ponudbo Američanov, bi bila združitev največja v sektorju potrošnih dobrin in tretja največja transakcija v zgodovini prevzemov.

"Verjetno bi bili prisotni regulatorni pritiski. Prisiljeni bi bili prodati tudi posamezne blagovne znamke. Podobno kot se je odvila zgodba pri prevzemu pivovarjev ABInbev in Sabmiller," je prepričan Mihalj.


Veliko zanimanje za petmilijardno prodajo evropskih pivovarn 


Kdo vse spada pod Kraft Heinz in Unilever?

Kraft Unilever | Foto: Reuters Foto: Reuters Delnice Krafta so se na newyorški borzi v petek podražile za okoli pet odstotkov. Delnice Unileverja so medtem na borzi v Amsterdamu zrasle za več kot 10 odstotkov.

Strategija Unileverja se osredotoča na trajnostno rast, ki jo označuje kot "edini sprejemljivi model" za panogo. STA

Ne spreglejte