Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 8. 2013,
12.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

proračun primanjkljaj rebalans

Sreda, 21. 8. 2013, 12.38

7 let, 2 meseca

Julija se je proračunski primanjkljaj prepolovil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Proračunski primanjkljaj je še junija znašal 135 milijonov evrov, julija se je zmanjšal na 59 milijonov. Kljub temu so bili v sedmih mesecih izdatki države že za 1,3 milijarde evrov višji od prilivov.

Ob vztrajni rasti primanjkljaja že vse od prvih letošnjih mesecev je državni zbor v začetku prejšnjega meseca sprejel rebalans, s katerim se je predvideni primanjkljaj za celo leto 2013 zvišal z ene na 1,5 milijarde evrov.

Julija 12 odstotkov več prihodkov kot junija Julija so bili proračunski prihodki za 12 odstotkov višji kot junija in so znašali 682 milijonov evrov. Odhodki so ostali praktično nespremenjeni pri 741 milijonih evrov, kažejo prvi izračuni o julijski realizaciji državnega proračuna, objavljeni na spletnih straneh finančnega ministrstva.

Davčni prihodki so se julija zmanjšali za pet odstotkov na 503 milijone evrov, pri čemer pa so se opazneje povečali davki na premoženje (za 47-krat na pet milijonov evrov) ter davki na blago in storitve, kamor spada tudi DDV (za 61 odstotkov na 523 milijonov evrov).

Dvig DDV bo viden šele pri podatkih za avgust S 1. julijem sta se obe stopnji DDV zvišali, kar pa bo v proračunu opaziti šele pri podatkih za avgust. V prvih sedmih mesecih skupaj so proračunski prihodki znašali 4,2 milijarde evrov, odhodki pa so dosegli dobrih 5,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj je tako dosegel omenjenih 1,3 milijarde evrov in se torej lahko v prihodnjih petih mesecih poveča le še za dobrih 200 milijonov evrov.

Slovenija ostaja neto prejemnica sredstev iz evropskega proračuna. Plačila v skupno blagajno v Bruslju so namreč v prvih sedmih mesecih znašala 296 milijonov evrov, od tam prejeta sredstva pa so dosegla 442 milijonov evrov.

Ambicije vlade – prihodnje leto primanjkljaj zmanjšati na tri odstotke Vlada medtem pripravlja predlog proračuna za prihodnji dve leti. Leta 2014 si želi zmanjšati proračunski primanjkljaj na tri odstotke BDP in leto pozneje na 2,5 odstotka BDP, kar pomeni, da se morajo odhodki z letos dovoljenih 9,6 milijarde evrov zmanjšati pod osem milijard evrov. Proračunski uporabniki morajo predloge finančnih načrtov pripraviti do petka.

Ne spreglejte