Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 10. 2021,
16.07

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

gospodarstvo Velika Britanija Boris Johnson

Sreda, 6. 10. 2021, 16.07

2 leti, 6 mesecev

Johnson obljubil spremembe v britanskem gospodarstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Boris Johnson | Foto Reuters

Foto: Reuters

Britanski premier Boris Johnson je danes v svojem nagovoru ob koncu kongresa britanske konservativne stranke v Manchestru obljubil korenite spremembe v britanskem gospodarstvu in dejal, da so med cilji predvsem višje plače, večja produktivnost, večja rast in nižji davki.

Po poročanju britanskega BBC je premier v svojem govoru dejal, da želijo "s sanacijo zlomljenega stanovanjskega trga in posodobitvami infrastrukture pomagati pri dvigu ravni gospodarstva".

Johnson je člane konservativne stranke neposredno nagovoril prvič po začetku epidemije bolezni covid-19. Slavnostno razpoloženje v dvorani je bilo po navedbah nemške tiskovne agencije dpa v nasprotju z vse večjo zaskrbljenostjo zaradi naraščajočih življenjskih stroškov v državi.

V času štiridnevnega kongresa stranke torijcev se država spopada s pomanjkanjem goriva na bencinskih črpalkah, praznimi policami v trgovinah ter naraščajočimi cenami energije.

Johnson je sicer vztrajal, da so "trenutne obremenitve in napetosti posledica gospodarskega okrevanja po zaprtju zaradi pandemije covida-19", poroča BBC.

Po navedbah dpa pa je priznal, da bodo zaradi omejitev in zastojev, ki jih povzroča pomanjkanje usposobljenih delavcev v državi, v tem procesu tudi težki trenutki.

Boris Johnson
Novice Johnson zavrača možnost, da bi se vrnili k "pokvarjeni" različici gospodarstva

Kljub temu je britanski premier zavrnil pozive k omilitvi pravil o priseljevanju, ki so se po brexitu zaostrila. Dejal je, da se ne bodo zatekli k nenadzorovanemu priseljevanju.

Dodal je, da bodo "namesto tega britanska podjetja morala vlagati v svoje lastne delavce in tehnologijo, da bi državo usmerila v gospodarstvo z visokimi plačami, kvalifikacijami in produktivnostjo".

Toda ta tranzicija bo trajala nekaj časa in vlada je nedavno z odporom odobrila omejeno število kratkoročnih vizumov, da bi privabila tovornjakarje in perutninske delavce iz vzhodne Evrope.

Po navedbah BBC je Johnson dodal, da bodo "nove usmeritve glede priseljevanja uresničile obljube ob referendumu o brexitu in pomenile spremembo, za katero so ljudje glasovali".

V optimističnem govoru z veliko šalami je britanski ministrski predsednik še dejal, da je "zmanjševanje regionalne neenakosti največji projekt, ki bi se ga lahko lotila katerakoli vlada".

Ne spreglejte