Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 7. 2018,
11.37

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Štore Steel stavka sindikat

Ponedeljek, 23. 7. 2018, 11.37

5 let, 9 mesecev

Jeklarji v družbi Štore Steel napovedali stavko. Zahtevajo višje plače.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Štore Steel | Foto Reuters

Foto: Reuters

V družbi Štore Steel po več krogih pogajanj stavkovnega odbora in vodstva podjetja niso sklenili dogovora, zato so jeklarji danes napovedali celodnevno stavko za 10. avgust, to je nekaj dni po kolektivnem dopustu, so sporočili iz Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS). Bistvo stavkovne zahteve jeklarjev je predvsem 23-odstotni dvig dodatka za pogoje dela.

Kot navajajo v KSS, dogovora ni bilo predvsem zato, "ker sta se glavni direktor Jani Jurkošek in tehnični direktor Boris Kumer pogajala očitno brez pooblastil za pogajanja", saj dosežen dogovor z njima na naslednjih pogajanjih ni več veljal.

Kot pojasnjujejo v sindikatu, je "po že skoraj doseženem dogovoru z direktorjema podjetje že dogovorjeno dvakrat preobrnilo v celoti, kot da zavlačujejo in se iz stavkajočih norčujejo. Stavkajoči se ob tem sprašujejo, kdo sploh vodi podjetje, če ne glavni in tehnični direktor."

Štore Steel
Novice V družbi Štore Steel stavko po uri in pol prekinili

Jeklarji so odločni, da gredo do konca. Če bo potrebno, bodo po celodnevni stavki nadaljevali stavko do izpolnitve stavkovnih zahtev v celoti, napovedujejo.

Po navedbah sindikata imajo zaposleni v jeklarni dovolj težavnega dela "za mizerno plačo", medtem ko njihovi sodelavci v drugih obratih zaslužijo enako ali celo več, njihovi pogoji dela pa so dosti lažji in delo neprimerljivo s težkim delom jeklarjev.

"Podjetje je dvakrat že dogovorjeno dobesedno povozilo in vedno znova prihajalo z novimi oblikami in nižjim dvigom plač, kot je že bil dogovorjen. Stavkovna zahteva je dvig plač jeklarjev zaradi težkih pogojev dela in s tem doseganje diferenciacije do ostalih zaposlenih v podjetju Štore Steel," je pojasnil predsednik KSS Gvido Novak. Prvotna zahteva je bila 25-odstotni dvig količnika za pogoje dela, po zadnjem približevalnem predlogu pa je stavkovna zahteva 23-odstotni dvig količnika.

Štore Steel
Novice Stavka v Štore Steel odpovedana zaradi groženj

V vodstvu podjetja Štore Steel pa dogajanje v zvezi zahtevami in napovedano stavko delavcev jeklarne vidijo povsem drugače kot sindikat KSS. "Glavni problem pri pogajanjih vidimo v nepoznavanju našega plačilnega sistema in vztrajanju stavkovnega odbora pri nerazumljivo visokih in diskriminatornih zahtevah," je navedlo vodstvo podjetja Štore Steel.

Ob tem vodstvo navaja, da je bil KSS 8. maja obveščen, da se podjetje strinja s pričetkom pogajanj s sindikati, a je pozneje zaradi odklonilnega stališča KSS pogajanja nadaljevalo in tudi zaključilo s Sindikatom kovinske in elektroindustrije. Tudi podpis novega aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi je sindikat KSS zavrnil, navaja vodstvo.

"Spremembe in zvišanje plač, ki vključujejo splošen dvig osnovnih plač za sedem odstotkov, dvig vseh količnikov pogojev dela za 30 odstotkov ter vzpostavitev dodatnega, 40 odstotkov višjega količnika pogojev dela za najbolj obremenjene zaposlene, kar je namenjeno predvsem zaposlenim v jeklarni, so začeli veljati s 1. junijem letos. Z omenjenim kompromisnim dogovorom smo se hkrati zahtevam stavkovnega odbora po 25-odstotnem dvigu plač v obratu jeklarna približali za več kot polovico," dogovorjeno pojasnjuje vodstvo družbe.

Bruto plača za junij, izplačana julija, se je tako za delavce jeklarne do VI. tarifnega razreda, brez vodstva obrata, že povečala za 174 evrov bruto in je povprečno znašala 1817 evrov brez nadurnega dela, navaja vodstvo. Dodaja še, da bodo v skladu z decembra 2017 podpisanim sporazumom vsi zaposleni decembra prejeli še variabilni del plače. Ta bo glede na oceno letošnjega poslovnega rezultata znašal 1790 evrov bruto na zaposlenega oz. 1400 evrov neto.

V zadnjem predlogu stavkovnemu odboru prejšnji teden je bilo vodstvo pripravljeno na račun dodatka za pogoje dela še povečati plačo za 40 evrov bruto, a "so v stavkovnem odboru zaradi lastnih interesov to zavrnili in napovedali novo stavko", je še zapisalo vodstvo.

SID banka podprla razvojni projekt družbe Štore Steel

V KSS ocenjujejo, da je dvig osnovnih plač, ko se dogovor natančneje prouči, v resnici minimalen in predstavlja prej le štiri odstotke. Bistvo njihove stavkovne zahteve je medtem predvsem dvig dodatka za pogoje dela, ki se je s spremembami sistemizacij z leti izničil.

Ne spreglejte