SiolNET. Posel danes Novice
0,56

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Jeff Bezos je z vrha najbogatejših izrinil Billa Gatesa

0,56

termometer

Amazon, Jeff Bezos
Foto: Reuters

Ustanovitelj spletne trgovine Amazon Jeff Bezos je z vrha letnega seznama najbogatejših Zemljanov ameriške revije Forbes spodrinil ustanovitelja Microsofta Billa Gatesa. Bezosovo premoženje so ocenili na 120 milijard ameriških dolarjev, Gatesovo pa na 90 milijard.

Ameriški predsednik Donald Trump je nazadoval s 544. na 766. mesto. Trenutno naj bi bil vreden 3,1 milijarde dolarjev. Forbes meni, da se je Trumpovo premoženje od lani zmanjšalo za 400 milijonov dolarjev.

Jeff Bezos je skočil na prvo mesto zaradi 59-odstotne rasti vrednosti delnic Amazona v zadnjih 12 mesecih. Vlagatelji so bili dolga leta jezni nanj, ker je zapravljal denar za širitve in nove proizvode, zdaj pa je to pozabljeno.

Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je na drugem mestu zaradi stare slave. Ustanovitelj Microsofta Bill Gates je na drugem mestu zaradi stare slave. Foto: Reuters Nanj je še vedno jezen Trump, ker je Bezos kupil časopis Washington post in uredništvu zagotovil denar ter mu pustil proste roke. Posledica tega pa je nenehna tekma z New York Timesom v tem, kdo bo objavil bolj udarne novice, ki jezijo predsednika ZDA.

Za Trumpove težave kriv upad cen v New Yorku

Forbes ugiba, da je Trumpovo premoženje, ki ga sicer nihče nikoli ni mogel zares oceniti, ker podatke skriva, upadlo zaradi padanja cen na newyorškem nepremičninskem trgu. Upadlo naj bi tudi zaradi tožb, ki jih poravnava, čeprav trdi, da tega ne dela, kopičenja izgub njegovih golf klubov in drage predsedniške kampanje, v katero je moral vložiti nekaj svojih milijonov.

Bezos je najbogatejši zaradi svojega podjetja, Bill Gates je na drugem mestu zaradi stare slave, legendarni vlagatelj Warren Buffett pa ostaja na tretjem s 84 milijardami dolarjev premoženja, ki si ga je pridelal s premišljenimi delniškimi naložbami v razna podjetja.

Zuckerberg z 71 milijardami dolarjev zaseda peto mesto

Sledijo Francoz Bernard Arnault, ki se je z lanskega sedmega mesta povzpel na četrto z 72 milijardami dolarjev, ter ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg z 71 milijardami ter Španec Amancio Ortega s 70 milijardami dolarjev.

Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg z 71 milijardami dolarjev zaseda peto mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov. Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg z 71 milijardami dolarjev zaseda peto mesto na lestvici najbogatejših Zemljanov. Foto: Reuters Forbesova lestvica ima letos 2208 milijarderjev s skupnim premoženjem 9.100 milijard dolarjev, kar je 18 odstotkov več kot lani. Največ milijarderjev imajo ZDA (585), sledi Kitajska s 373. Letos je na lestvici 259 novincev, med njimi so prvič doslej tudi takšni, ki so zaslužili milijarde s trgovanjem s kriptovalutami.

Z lestvice pa se je od lani poslovilo 121 ljudi, med njimi deset Savdijcev, kar je predvsem posledica znižanja cene nafte.

Komentarji

2

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • modrooki / 06.03.2018. ob 19:21 +2 0

  Mogoče z vrha najbogatejših. Po človeški plati pa... Bezos svoj denar vlaga v rakete, Gates pa z njim razvija cepiva in zdravila za alzheimer, Aids, malarijo, financira osnovno zdravstvo v državah tretjega sveta in dobesedno rešuje milijone življenj.

  +2 0
 • paleoknives / 07.03.2018. ob 08:51 0 0

  Ko malo pobrskaš po netu, kako dela Bezos s svojimi zaposlenimi, ti je hitro jasno, da se za tem bogatstvom skriva pohlep in brezobzirno izkoriščanje.

  0 0
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin