Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 5. 2013,
15.59

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

podjetništvo

Ponedeljek, 27. 5. 2013, 15.59

7 let, 2 meseca

Je kriza priložnost za preizkus v podjetništvu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Klasične varnosti dandanes ni več, zato je podjetništvo bolj aktualno."

Sicer pa Borut Borštnik, direktor Zavoda mladi podjetnik, katerega glavni namen je promocija podjetništva oziroma osveščanje mladih v zvezi s tem, pravi, da se mladim največkrat zatakne že pri ideji. "Ko pa je ta nekako izoblikovana, se pojavijo vprašanja o prispevkih, davkih in o tem, kakšna bi bila za njih najprimernejša organizacijska oblika podjetja. Po odprtju podjetja iščejo nasvete o tem, kje dobiti zaposlene, kakšna je razlika med bruto in neto plačo, kje dobiti znanje za širitev na tuje trge, in tako dalje." Dandanes tovrstnih informacij po njegovem mnenju ni težko pridobiti, saj se neformalno podporno okolje na tem področju v Sloveniji v zadnjih letih zelo razvija.

Ob tem izpostavi, da mlade v panožnem smislu danes najbolj zanimajo zlasti področja oblikovanja različnih spletnih trgovin in aplikacij.

Nič se ne zgodi čez noč

Petar Berić, ki je takoj po končanem študiju skupaj s hrvaškim partnerjem leta 2009 pod okriljem podjetja Navigation ustanovil portal Letalske.si, pravi, da ljudje večinoma mislijo, da je imel že v začetku jasno idejo, jo začel izvajati in uspel. "Toda zgodba ni bila popolnoma takšna. Najprej sem želel s podjetništvom povezati svojo strast do potovanj. Tako sem spoznal partnerja, ki je že deloval v turizmu, in najprej sva začela z zdravstvenim turizmom. Slovencem smo želeli ponuditi cenejše zdravstvene storitve na Hrvaškem. To je bil izhodiščni projekt, ki sicer ni zaživel, smo pa skozi njega dobili precej izkušenj ter skupaj povezali nekaj drugih točk, ki so nas postopoma vodile do oblikovanja portala za prodajo letalskih kart. Skratka, ni se zgodilo čez noč."

Podjetništvo zahteva drugačno razmišljanje

Ko greš po neki svoji poslovni poti, so po Berićevih besedah koraki vedno težki, ker niso konvencionalni. "Naučeni smo namreč linearnega načina življenja, v katerem izzive rešujemo korak za korakom, v podjetništvu pa ni tako, saj se jih največkrat lotevaš več naenkrat, ob tem pa moraš biti pozoren na tisoč in eno stvar." Vendar pa to zanj predstavlja del šarma, saj je podjetništvo izbral ravno zaradi tega, pa tudi zato, ker mu nudi svobodo.

Tudi Samo Mirnik, soustanovitelj podjetja Kozolec, v okviru katerega ponujajo računalniški program, ki poenostavlja poslovanje manjšim podjetjem, pravi, da so bili zanj, ko je bil še čisto v podjetniških vodah, najtežji začetni koraki, saj gre za popolnoma drug svet. "Gre za velik preskok v razmišljanju, ko svojo pot sicer nadzoruješ sam, vendar pa moraš najti načine, kako prodati prvo storitev ali proizvod."

Kriza je priložnost oziroma čas za spremembe

Sicer pa tako Berić kot tudi Mirnik mladim, ki se spogledujejo s podjetništvom, svetujeta, naj jih ne bo strah in naj se preizkusijo. "Ni vse v denarju, pomemben je entuziazem, vse preostalo bo prišlo," je prepričan Berić.

Oba zadnja sogovornika tudi današnjo krizo vidita bolj kot priložnost oziroma čas sprememb, ki se jim je treba prilagajati. Prednost malih podjetij je po Berićevih besedah, ki s partnerjem, s katerim delujeta tako v Sloveniji kot tudi na Hrvaškem in v Srbiji, zaposlujeta pa okoli 50 ljudi, ravno to, da se spremembam hitreje prilagajajo.

Ne spreglejte