Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 12. 2015,
13.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Banka Slovenije slaba banka

Četrtek, 10. 12. 2015, 13.02

7 let, 2 meseca

Jazbec: Bank je v Sloveniji preveč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Največje tveganje za bančni sistem so slaba posojila, opozarjajo v Banki Slovenije. Najti bo treba sistemske rešitve, banke bodo morale spremeniti poslovne modele.

Stanje v Sloveniji se je izboljšalo. Celoten makroekonomski položaj je boljši, kar je posledica ukrepov iz leta 2013, je na novinarski konferenci ocenil guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec.

Slabe terjatve zavirajo gospodarsko okrevanje Največje tveganje za bančni sistem so slaba posojila, opozarjajo v Banki Slovenije, zato bo treba najti sistemske rešitve. Spremeniti se mora model financiranja, saj se realni sektor srečuje predvsem z vprašanjem, kako spodbuditi naložbe, ki so ključ za gospodarsko rast. Omejiti je treba dolžniško financiranje in se bolj osredotočiti na lastniško financiranje, je dejal Jazbec.

Banke bodo morale spremeniti poslovne modele, da bodo zagotavljali dolgoročno vzdržnost. Bank je po Jazbečevem mnenju v Sloveniji preveč, njihovo upravljanje pa vprašljivo. Pri tem se je navezal zlasti na upravljanje slabih terjatev, ki jih je 60 odstotkov v državni lasti, kar pa pomeni, da bi njihovo slabo upravljanje po žepu spet udarilo davkoplačevalce.

V Banki Slovenije so prepričani, da so banke danes sposobne dajati posojila, da so kapitalsko ustrezne in imajo dovolj likvidnosti. A dokler bo kakovost terjatev slaba, pričakovana stopnja neplačil pa visoka, ni pričakovati hitrega okrevanja posojilne aktivnosti.

70 odstotkov neodplačanih posojil je šlo za finančne naložbe Ugotavljajo tudi, da precejšen delež neodplačanih posojil najverjetneje ni bil porabljen za večanje produktivnosti gospodarstva, saj je bilo 70 odstotkov neodplačanih posojil leta 2014 namenjenih finančnim naložbam, 11 odstotkov dolžnikov pa so bila podjetja z negativno dodano vrednostjo.

Na vprašanje o t. i. mali slabi banki je Jazbec odgovoril, da razmišljajo o rešitvi znotraj zasebnega sektorja, da s tem ne bi obremenjevali davkoplačevalcev. Z novo slabo banko bi želeli dati sistemsko podporo potencialnim vlagateljem, zagotavlja Jazbec.

Je bila sanacija leta 2013 izvedena slabo? "Sanacija bančnega sistema je bila izpeljana pravilno," je odgovoril guverner. "To kažejo podatki, da se je slovensko gospodarstvo od slabih razmer leta 2013 bistveno spremenilo. Danes lahko govorimo o gospodarski rasti, kar je daleč od pričakovanega." Je pa poudaril, da denarna politika brez preostalih politik ne more narediti čudeža.

Ne spreglejte