SiolNET. Posel danes Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska podjetja za ponovni zagon jedrskih reaktorjev

1

termometer

 | Foto:
Japonska energetska podjetja so opozorila, da bi lahko poleti v nekaterih predelih države prihajalo do izpadov električne energije, v kolikor ne bodo ponovno zagnali nekaterih jedrskih reaktorjev.

Brez elektrike bi lahko ostajala tudi mesta, kot so Osaka, Kjoto in Kobe. Japonska družba Kansai Electric Power, ki z električno energijo med drugim oskrbuje omenjena mesta, opozarja, da bi julija lahko beležila kar 20-odstotni izpad energije, avgusta pa 16-odstotnega. Velik del električne energije namreč Japonci poleti porabijo za delovanje klimatskih naprav.

Od 50 nuklearnih reaktorjev na Japonskem deluje le še eden Podobno so na prvem srečanju z vladnim panelom strokovnjakov, ki preučujejo morebitne posledice izpada jedrske energije, opozorili drugi japonski energetski velikani. Japonska vlada in velik del industrije si prizadevata, da bi v državi znova zagnali nekatere jedrske reaktorje, ki so jih zaustavili po lanskem marčnem potresu in cunamiju ter sledeči jedrski krizi v mestu Fukušima. Trenutno od 50 nuklearnih reaktorjev na Japonskem deluje le še eden, ki naj bi ga zaustavili 5. maja.

Velika nenaklonjenost jedrski energiji Japonska vlada je prejšnji teden prižgala zeleno luč za ponovni zagon reaktorjev v jedrski elektrarni Oi, a za sam zagon še nima dovoljenja prebivalcev okoliških krajev. Japonci so ponovni rabi jedrske energije izrazito nenaklonjeni.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin