Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
19. 3. 2011,
13.51

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 19. 3. 2011, 13.51

7 let, 2 meseca

Japonska naj bi za pomoč podjetjem najela prek 87 milijard evrov posojila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Japonska vlada bo v okviru načrta pomoči, ki ga pripravlja po nedavnem potresu in cunamijih, za pomoč prizadetim podjetjem najela za 10.000 milijard jenov (87,3 milijarde evrov) posojil.

Potem ko je Japonsko pred dnevi prizadela velika naravna katastrofa, oblasti vneto sprožajo ukrepe, s katerimi bi zaščitile državno gospodarstvo ter umirile strah svetovnih trgov.

Ugodni krediti ali državne subvencije za obresti Zadnji načrt vlade predvideva, da bodo podjetja, ki so v potresu, cunamijih in ob jedrski grožnji doživela veliko škodo, lahko zaprosila za ugodne kredite ali državno subvencijo za obresti na posojilo. Na ta način naj bi se lažje spopadla z dnevnimi stroški in odpravo škode, piše Nihon Keizai Shumbun.

Obenem japonske oblasti razmišljajo tudi o dvigu zgornje meje višine posojil za podjetja v kriznih razmerah ter o vzpostavitvi sklada za dolgoročno posojanje prizadetim podjetjem.

Potres je sicer poškodoval številne tovarne velikih avtomobilskih proizvajalcev, med drugim Nissan Motorja, ter stotine manjših industrijskih obratov. Poleg tega je dodatno motnjo proizvodnje (in škodo) na Japonskem povzročil izpad električne energije iz 11 od 54 japonskih jedrskih elektrarn.

Več kot 140 milijard evrov škode Kot so v iztekajočem se tednu ocenili v ameriški banki Goldman Sachs, škoda, ki jo je v deželi vzhajajočega sonca povzročil nedavni potres, znaša okoli 200.000 milijard dolarjev (140,3 milijarde evrov).

Japonska centralna banka je med ponedeljkom in petkom finančnemu sistemu skupaj namenila 38.000 milijard jenov (331,7 milijarde evrov) pomoči. S tem želi zagotoviti, da bodo imele finančne institucije na prizadetih območjih dovolj sredstev in bodo omogočile nadaljnje posojanje.

Pomoč Japonski obljubile tudi države G7 V petek so pomoč Japonski obljubile tudi države G7, ki so obljubile koordiniran poseg na valutnih trgih, s katerim želijo umiriti tečaj jena. Ta je namreč v četrtek dosegel najvišjo vrednost glede na dolar doslej. Visok tečaj jena, ki slabi konkurenčnost japonskega izvoza, pa je lahko še dodaten udarec za japonsko gospodarstvo.

Ne spreglejte