Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 5. 2012,
14.22

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Francija Francois Hollande

Sreda, 23. 5. 2012, 14.22

7 let, 2 meseca

Janša: Do skupnih evrskih obveznic je še daleč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do uvedbe skupnih evrskih obveznic je še daleč, realnost lahko postanejo šele takrat, ko bo v Evropi poleg monetarne tudi fiskalna unija, je ocenil premier Janez Janša.

Evrske obveznice bodo sicer ena od tem na drevišnji neuradni večerji voditeljev članic EU. "Do evrskih obveznic je še daleč. Uvedba evrskih obveznic, kot si jih predstavljajo tisti, ki mislijo, da so rešitev za vse njihove težave, zahteva spremembo pogodbe. Vsi vemo, kaj to prinaša in kakšna je procedura," je menil premier ob prihodu na vrh Evropske ljudske stranke, ki tradicionalno poteka pred vrhom EU. "Bolj realne so projektne obveznice" "Mogoče so bolj realne projektne obveznice, kar pa seveda ni isto," je še dodal. Projektne obveznice, s katerimi naj bi v uniji spodbudili naložbe v evropska prometna, energetska in komunikacijska omrežja, so del svežnja za rast, ki bo po pričakovanjih sprejet na junijskem vrhu. Premier sicer pričakuje odprto razpravo o tem vprašanju. Ob tem je spomnil, da je bila razprava takšna že na vseh sestankih v minulem letu, in napovedal, da se bodo v uniji o tem še dolgo pogovarjali. "Te obveznice bodo realnost, ko bomo imeli v Evropi poleg monetarne tudi fiskalno unijo," je sklenil. Nemčija vztraja pri stališču, da je za projekt prezgodaj" Razpravo o tem spornem vprašanju, ki deli unijo, želi drevi odpreti novi francoski predsednik Francois Hollande, čeprav Nemčija vztraja pri stališču, da je za ta projekt prezgodaj, saj mora unija najprej poskrbeti za bolj povezane fiskalne politike in zagotoviti proračunsko disciplino. V Franciji odložitev ratifikacije fiskalnega pakta Iz Pariza so prišle novice, da Francija ne bo ratificirala fiskalnega pakta, dokler ne bo zadostnega preboja glede ukrepov za rast. Hollande naj bi v zameno za ratifikacijo fiskalne pogodbe zahteval kažipot do evrskih obveznic in dogovor o davku na finančne transakcije.

Novi francoski premier Jean-Marc Ayrault je medtem predstavil načrte za oblikovanje politike na področju dela in sociale. Kot je napovedal, bo še pred začetkom nacionalnih počitnic 14. julija pripravil "socialno konferenco".

S ciljem čim boljše pripravljenosti na konferenco se bo 29. maja sestal s predstavniki petih največjih sindikatov in s predstavniki delodajalskih organizacij. Teme konference bodo zaposlovanje, usposabljanja, plače, minimalna plača, delovni pogoji in upokojevanje. Novi predsednik vlade je pri tem napovedal določene spremembe nepopularne pokojninske reforme bivšega predsednika Nicolasa Sarkozyja.

Znižanja upokojitvene dobe za manjši del prebivalstva Spremembe bodo šle v smeri znižanja upokojitvene dobe za manjši del francoskega prebivalstva. Tisti, ki jim delovna doba teče od 18. ali 19. leta, bi se tako lahko namesto pri 62 upokojili pri 60 letih. V prvem letu naj bi se to dotikalo 100.000 Francozov.

"Socialisti bodo odprli Pandorino skrinjico" Vodja Sarkozyjeve Unije za ljudsko gibanje (UMP) Jean-Francois Cope je že opozoril, da bodo socialisti s tovrstnimi spremembami odprli Pandorino skrinjico, ki jo bo težko zapreti nazaj. Socialna konferenca bi lahko trajala več dni, v času predsednika Sarkozyja pa so bili tovrstni dogodki enodnevni.

Ne spreglejte