Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 9. 2011,
18.47

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Koper delavci

Sreda, 14. 9. 2011, 18.47

7 let, 2 meseca

Izvajalci pristaniških storitev in izvajalci luškega transporta za arbitražo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združenji izvajalcev pristaniških storitev in izvajalcev luškega transporta predlagata oblikovanje delovne skupine.

Skupina bo po principu arbitraže pristopila k analizi predlaganih besedil pogodbe o opravljanju storitev dogovora o zagotavljanju varnosti pri delu, požarne varnosti in varstva okolja in dogovora o skupnih ukrepih.

Arbitražna skupina bi imela sedem članov

Združenji predlagata, da se sklep o oblikovanju arbitražne skupine sprejme na sestanku, ki je predviden za četrtek.

Arbitražno skupino naj bi po predlogu združenj sestavljalo sedem članov, in sicer predstavnik Luke Koper zadolžen za pogodbeno delo, odvetnik Luke Koper, predstavnik izvajalcev luškega prometa in njihov odvetnik, predstavnik izvajalcev pristaniških storitev in njihov odvetnik ter obojestransko usklajen član. Slednji naj bi bil po predlogu obeh združenj namestnik generalnega direktorja direktorata za trg dela in zaposlovanje na ministrstvu za delo Zoran Kotolenko.

Določili bi terminale in aktivnosti

Arbitraža naj bi najprej določila pristaniške terminale in aktivnosti, katerih potek se v praksi preuči in preizkusi. Pri tem naj bi upoštevali dejansko stanje, predlagana besedila in uveljavljeno stanje na deloviščih. Preučili naj bi predvsem delovnopravni vidik, varstvo pri delu, sistemska ureditev, sistem vodenja, dajanja navodil, nadzora in odgovornosti naročnika, izvajalca in delavcev.

Ob tem naj bi sprejeli poročilo o dejanskem stanju, ki bo vsebovalo izhodiščna merila (opis del, odgovornost, ocena tveganja), ukrepe za usklajevanje dejanskega stanja z dokumenti, priporočila za izboljšanje delovnih procesov in predlog sistemske rešitve, so sporočili iz obeh združenj.

Nove pogodbe je že podpisalo 24 IPS podjetij

V Luki Koper so v odzivu ponovno poudarili, da so dokumenti, ki so jih IPS podjetja dobila v podpis v minulih dneh, plod dosedanjih aktivnosti, dogovorov in zavez vseh vpletenih strani. Nove pogodbe, katerih bistvena novost so dodatni varnostni mehanizmi za zagotovitev večje varnosti zaposlenih pri IPS, je do torka podpisalo že 24 IPS podjetij. Ta podjetja so po sporočilu Luke tudi priložila dokaze, da imajo poravnane vse obveznosti do svojih zaposlenih. Prav zaradi tega so poskusi zavlačevanja in kupovanja časa s strani obeh interesnih združenj nerazumljivi, poudarjajo v Luki.

"V Luki Koper ne vidimo razloga za ustanavljanje posebne delovne skupine"

"Razumemo, da je dogovor o delovanju na skupnem delovišču nov dokument, ki ga je potrebno še uskladiti, vendar ta bo veljal ne le za IPS podjetja, ampak za vse, ki želijo opravljati neko dejavnost na območju pristanišča. V Luki Koper zato ne vidimo razloga za ustanavljanje posebne delovne skupine, saj ta že obstaja, sestavljajo jo vse tri vpletene strani skupaj z njihovimi pravnimi svetovalci in ta delavna skupina si je za cilj postavila tudi poiskati dolgoročni model reševanja problematike IPS," še poudarjajo v Luki.

Ob tem so poudarili, da so nove pogodbe kratkoročni ukrep, ki bo imel neposredne učinke na spoštovanje delavno pravne zakonodaje. Iskanje novega modela pa je dolgoročni proces, h kateremu so se zavezale vse strani, tudi Luka Koper. Zato v Luki pozivajo vsa podjetja IPS, ki še niso podpisala novih pogodb, da k temu pristopijo in tako zaščitijo interese svojih zaposlenih.

Ne spreglejte