Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
14.54

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

Natisni članek

dobiček najemnine napoved dohodnina Finančna uprava

Petek, 18. 2. 2022, 14.54

2 leti, 2 meseca

Izteka se čas za prijavo najemnin, obresti in kapitalskih dobičkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

2

par, računalnik, finance, dohodnina

Davčni zavezanci imajo le še do konca februarja čas, da Finančni upravi (Furs) prijavijo prihodke od najemnin, prihodke od obresti in ustvarjene dobičke iz kapitala. Stopnja davka od vseh teh prihodkov znaša 27,5 odstotka.

Če ste kot fizična oseba v letu 2021 oddajali svoje nepremično ali premično premoženje (na primer sobo, stanovanje, hišo, avtodom, prevozno sredstvo …) v najem drugi fizični osebi ali tuji pravni osebi, morate na pristojni davčni urad do 28. februarja posredovati napoved za odmero akontacije dohodnine od dohodka iz oddajanja premoženja v najem.

Rezidenti Slovenije so dolžni napovedati vse dohodke iz oddajanja premoženja v najem v Sloveniji in zunaj Slovenije, nerezidenti pa le dohodek iz oddajanja premoženja v najem v Sloveniji.

Napovedi niso dolžni vložiti zavezanci, ki so dosegli dohodek iz oddajanja v najem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah (na primer hišniških stanovanj, skupnih prostorov,…) prek upravnikov. Akontacijo dohodnine je moral namreč za prejemnika dohodka izračunati, odtegniti in plačati upravnik večstanovanjske stavbe.

Če ste na banki prejeli več kot tisoč evrov obresti

Če je posameznik v preteklem letu dobil izplačanih skupaj več kot tisoč evrov obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali EU, mora vložiti napoved za odmero dohodnine od obresti. Obresti mora napovedati tudi mladoleten otrok, če so izplačane na njegovo ime. V takšnih primerih vlogo podpiše eden izmed staršev. Zavezanci so le prebivalci Slovenije, ne pa tudi tujci.

Napoved mora vložiti tudi posameznik, ki je dobil izplačane obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica EU, ali je prejel druge obresti. V tem primeru so obdavčene vse prejete obresti.

Če ste prodali vrednostne papirje

Vsi, ki so lani v Sloveniji ali v tujini prodali vrednostne papirje in investicijske kupone, morajo na svoj pristojni finančni urad oddati napoved za odmero dohodnine od dobička od odsvojitve vrednostnih papirjev in drugih deležev ter investicijskih kuponov. Za prodajo delnic, ki so bile pridobljene s certifikati lastninskega preoblikovanja, se napovedi ne vlaga.

Zavezanci za plačilo davka od kapitalskih dobičkov so tako prebivalci Slovenije kot tudi tujci, če so dobiček iz kapitala dosegli na ozemlju naše države. Stopnja davka se vsakih pet let postopno znižuje, po 20 letih pa ga ni treba več plačati.

Napoved je treba oddati ne glede na to, ali je posameznik delnice odsvojil z dobičkom ali z izgubo. Pri tem zakon o dohodnini omogoča, da lahko zavezanec, ki je s prodajo vrednostnega papirja ustvaril izgubo, za njeno višino zmanjša dobiček, ki ga je ustvaril pri prodaji drugega vrednostnega papirja.

Zavezanci morajo napoved vložiti v elektronski obliki prek sistema eDavki, če so opravili več kot 10 transakcij – pridobitev v preteklih letih in obdavčljivih odsvojitev v preteklem letu. Zavezanci, ki so opravili do deset obdavčljivih transakcij istovrstnega kapitala, pa lahko napoved oddajo na obrazcu prek sistema eDavki ali v papirni obliki.

Če ste prodali izvedene finančne instrumente

Trgovanje z izvedenimi finančnimi instrumenti je treba prijaviti, če so bili ti pridobljeni po 15. juliju 2008. Najpogosteje uporabljeni izvedeni finančni instrumenti so terminski posli, terminske pogodbe, zamenjave, opcije …

Stopnja davka od dobička od prodaje teh instrumentov se podobno kot pri kapitalskih dobičkih vsakih pet let znižuje. Izjema je prodaja izvedenega finančnega instrumenta prej kot v letu dni po nakupu, v tem primeru se od ustvarjenega dobička plača 40 odstotkov davka. Dobičke od odsvojitve izvedenih finančnih instrumentov je mogoče prijaviti le po elektronski poti.

Ne spreglejte