Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 1. 2011,
10.02

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 23. 1. 2011, 10.02

7 let, 2 meseca

Izbrani za promocijo "inteligentne energije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V okviru razpisa programa Inteligentna energija - Evropa za leto 2010 je bilo med 349 prispelimi projektnimi predlogi izbranih 44 projektov iz vse Evrope.

Projekti bodo skupno prejeli skoraj 58 milijonov evrov, med izbranimi pa je tudi projekt Gozdarskega inštituta Slovenije o mobilizaciji lesne biomase iz gozdov, ki je ocenjen na okoli 1,6 milijona evrov. Izbrani projekti bodo prispevali k širši uporabi obnovljivih virov energije in zvišanju ravni energetske učinkovitosti po vsej Evropi, so sporočili iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Letos zopet več projektov na področju prometa Na razpis je prispelo 349 projektnih predlogov, ki jih je predložilo okoli 3000 organizacij iz 27 držav članic EU ter Islandije, Liechtensteina, Norveške in Hrvaške. Skoraj polovica so bila mala in srednje velika podjetja, sledili so javni organi in nevladne organizacije. Že drugo leto zapored se je znatno povečalo število projektov na področju prometa.

Glavni namen projekta:

Glavni namen projekta, ki ga je na razpis prijavil Gozdarski inštitut Slovenije, je mobilizacija lesne biomase iz gozdov, promocija sodobnih tehnologij pridobivanja, predelave in rabe lesne biomase ter uvedba standardov kakovosti za lesna goriva, je pojasnila Nike Krajnc z inštituta, ki je vodilni partner pri projektu.

Za dosego teh ciljev bo konzorcij 11 partnerjev iz Slovenije, Avstrije, Italije, Španije, Grčije, Hrvaške, Nemčije, Romunije in Irske organiziralo serije delavnic, strokovnih izobraževanja ter drugih dogodkov, s katerimi želijo znanje in izkušnje prenesti v prakso ter spodbuditi podjetniško dejavnost na podeželju. Pomemben vidik projekta je uveljavljanje standardov kakovosti za lesna goriva ter zagotavljanje trajnosti pridobivanja lesne biomase iz gozdov, poudarja Krajnčeva.

Projekt bo trajal 3 leta Projekt bo predvidoma trajal 36 mesecev, ocenjen pa je na 1,6 milijona evrov. Predlog finančnih sredstev je še v fazi pogajanj, po navedbah Evropske komisije pa se bodo pogajanja zaključila do marca, ko se bodo prvi projekti lahko začeli izvajati.

Za program Inteligentna energija - Evropa (Intelligent Energy - Europe oz. IEE) je v aktualnem finančnem obdobju 2007-2013 na voljo skupno 730 milijonov evrov. Tudi s pomočjo tega programa želi EU do leta 2020 doseči svoje cilj na področju energetike, ki so usmerjeni v varno in konkurenčno dobavo energije ob hkratnem spopadanju s klimatskimi spremembami.

Doslej financiranih skoraj 450 projektov V okviru programa so vsako leto objavljeni razpisi za projektne predloge, s sredstvi programa pa krijejo do 75 odstotkov upravičenih projektnih stroškov. Doslej je bilo iz programa sofinanciranih skoraj 450 projektov. Evropska komisija je že objavila razpis za letošnje leto, interesenti morajo predloge poslati do 12. maja, je zapisano na spletnih straneh programa.

Ne spreglejte