Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
4. 10. 2014,
9.52

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ivan Zidar stečaj SCT

Sobota, 4. 10. 2014, 9.52

7 let, 2 meseca

Ivan Zidar kljub šibkemu zdravju lahko rešuje ostanke gradbenega imperija

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Propadlemu gradbenemu baronu Ivanu Zidarju, ki se zaradi šibkega zdravja ne more udeleževati sojenj, je z odvetnikom Dušanom Korošcem pred stečajem uspelo rešiti družbo SCT Investicije.

Edino premoženje družbe SCT Investicije so finančne naložbe oziroma za okoli dva milijona evrov posojil, ki jih je družba odobrila neznanim osebam leta 2012, v časniku Dnevnik piše novinar Primož Cirman.

Višje sodišče v Ljubljani je namreč letos poleti razveljavilo sklep o uvedbi stečaja zoper družbo SCT Investicije, ki jo je zahtevala Tovarna asfalta Črnuče (TAČ). Pri tem je ugodilo pritožbama, ki sta jih vložila družba sama in njen edini lastnik: off-shore podjetje Dunes Limited, registrirano v Združenih arabskih emiratih, ki ga po dostopnih dokumentih obvladuje Zidar.

Fiktivna pogodba o odstopu dolga TAČ je v obdobju, ko je bil v lasti SCT, družbi SCT Investicije posodil 1,6 milijona evrov. "Stečaj smo zahtevali, ker sta zapadla dva obroka plačila," je za Dnevnik pojasnil direktor TAČ Damjan Stanek. A v podjetju Dunes Limited so zatrjevali drugače. Z dokumenti so poskušali dokazati, da je dolg SCT Investicij do TAČ že v prvi polovici leta 2011 prevzelo podjetje VGD iz Mengša. To je od leta 2012 v stečaju, v katerem je končalo brez premoženja. V TAČ so poskušali dokazati, da je bila pogodba o odstopu dolga fiktivna. To je posredno potrdil tudi nekdanji Zidarjev sodelavec Janez Klančar, nekdanji direktor SCT Investicij in VGD. Na zaslišanju pred okrožnim sodiščem je pojasnil, da podpis pod pogodbo o odstopu dolga ni njegov. "Višje sodišče ni odločalo na podlagi vsebinskih, ampak formalnih razlogov. Vztrajali bomo, da gredo SCT Investicije v stečaj, saj po našem mnenju sploh ne gre za delujoče podjetje," je dejal Stanek. Posojilo, ki ga je TAČ odobril SCT Investicijam, je po pisanju Dnevnika zavarovano le z menicami.

Zidar prek podjetja iz Dubaja obvladuje tudi edino še živečo družbo iz nekdanjega poslovnega sistema SCT – Tovarno kovinske opreme (TKO) iz Murske Sobote, ki je imela lani za dobrih 13 milijonov evrov prihodkov, v zadnjih treh letih pa je skupaj ustvarila skoraj dva milijona evrov dobička. Samo lani je iz dobička na račun podjetja iz Dubaja izplačal dobrih 300 tisoč evrov, še piše Cirman.

Ne spreglejte