Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
2. 8. 2014,
8.46

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Banka Slovenije Islandija

Sobota, 2. 8. 2014, 8.46

7 let, 2 meseca

Islandski nasveti za razdolževanje slovenskih bank

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Med rešitvami, ki jih Banka Slovenije pripravlja za hitrejše razdolževanje podjetij, je tudi delni odpis dolga prezadolženih podjetij po islandskem vzoru. BS naj bi svetoval islandski strokovnjak.

Zadolženost slovenskih podjetij se zmanjšuje prepočasi. Znižanje dolgov gospodarstva bo ena ključnih nalog nove vlade. V Banki Slovenije (BS) v ta namen pripravljajo rešitve in proučujejo tudi možnost odpisa dolga po islandskem vzoru, poroča Delo. Eden od načinov zniževanja dolga je preoblikovanje bančnih terjatev v lastniške deleže podjetij, a to lahko po pojasnilu namestnika guvernerja BS Janeza Fabijana banke preveč izpostavi njihovim komitentom. BS zato razmišlja o islandskem načinu reševanja.

BS bo od 1. septembra pol leta svetoval Björn Petursson, vodja korporativnega prestrukturiranja v islandski Landsbankinn, s katerim je slovenska centralna banka že sodelovala. Stroškov tega svetovanja v BS ne razkrivajo.

Islandskega modela ni mogoče prekopirati Islandija ima kar nekaj izkušenj z razdolževanjem. Po finančnem zlomu leta 2008 so delno odpisali dolg tako podjetjem kot gospodinjstvom in v ta namen sprejeli poseben zakon. Od leta 2008 do začetka letošnjega leta so po podatkih Bloomberga podjetjem in gospodinjstvom odpisali dve milijardi dolarjev dolga. Islandci so v ta namen ustanovili poseben odbor na nacionalni ravni, ki je preverjal, ali bo podjetje dolgoročno preživelo in ali mu je smiselno odpisati dolg.

Maja letos je Islandija sprejela tudi zakon o znižanju hipotekarnih dolgov državljanov do 24 tisoč evrov, kar naj bi skupni znesek odpisanih bančnih terjatev povečalo za dodatnih 1,2 milijarde dolarjev. Razmišljajo tudi o dodatnih odpisih dolga gospodarstvu, še piše Delo, pri tem pa v BS opozarjajo, da islandskega modela ni mogoče kar prekopirati v Slovenijo, saj je pri nas vprašanje neodgovornega lastništva precej povezano z našim nenavadnim procesom privatizacije.

Ne spreglejte