Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 1. 2011,
9.16

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 16. 1. 2011, 9.16

7 let, 2 meseca

Islandija se pripravlja na nastop na finančnih trgih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Islandija se prvič po sesutju finančnega sektorja leta 2008, ki je državo pahnil na rob gospodarskega zloma in bankrota, pripravlja na nastop na finančnih trgih.

Država, ki je prejela pomoč IMF in nordijskih partneric, naj bi v kratkem izdala evrsko obveznico, ni pa še jasno, kdaj natančno se bo to zgodilo in kolikšno vsoto želi zbrati. Pozitivni premiki v islandskem gospodarstvu "Optimistični smo, da bo za islandske državne obveznice obstajalo povpraševanje, saj v zadnjem času prihaja do pozitivnih premikov v islandskem gospodarstvu," je ta teden povedal vodja oddelka za zakladništvo na islandskem finančnem ministrstvu Ingvar Ragnarsson. Prvič po letu 2006 obveznice v evrih Islandija bo po njegovih besedah prvič po letu 2006 vlagateljem ponudila obveznice, denominirane v evrih. Leta 2006 je država s petletnimi obveznicami zbrala milijardo evrov, obveznice pa zapadejo decembra letos.

Država zmožna odplačati dolg, ki zapade letos Ragnarsson ni mogel povedati, kdaj naj bi do izdaje obveznic prišlo in koliko želi Islandija na finančnih trgih zbrati. "Glede tega še ni padla nobena odločitev," je pojasnil in pri tem zagotovil, da država ni pod nikakršnim pritiskom, saj ji trenutni likvidnostni položaj omogoča, da odplača dolg, ki zapade letos.

Tudi Ragnarssonov šef, islandski finančni minister Steingrimur Sigfusson ni želel podati natančnejših podatkov o izdaji evrskih obveznic, zatrdil pa je, da je povratek na finančne trge že dlje časa v pripravi, Islandija pa je vedno govorila, da se bo za to znova odločila ob primernem trenutku.

Islandska gospodarska in dolžniška kriza je bila povezana s propadom nekoč cvetočega islandskega finančnega sektorja. Ta se je sesul oktobra 2008, ko so zaradi pretiranega izposojanja in tveganih naložb propadle večje islandske banke.

V globoki recesiji približno dve leti Njihove obveznosti so v določenem trenutku dosegale kar 11-kratno vrednost celotnega islandskega bruto domačega proizvoda, finančna kriza pa je državo, ki se je prav zaradi finančnih poslov skokovito razvila, pahnil v globoko recesijo, iz katere se je izvila šele v tretjem četrtletju lanskega leta.

Zaradi propada finančnega sektorja in gospodarske krize se je država kljub skepsi islandske javnosti odločila za pogajanja za članstvo v EU, pred bankrotom pa jo je rešila finančna pomoč Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in nordijskih partneric Danske, Švedske, Finske in Norveške v skupni višini 4,6 milijarde evrov.

Ne spreglejte