Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Petek,
27. 10. 2017,
12.51

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

8

Natisni članek

nepremičnine Izola Heta Heta Asset Resolution nepremičninski trg

Petek, 27. 10. 2017, 12.51

6 let, 5 mesecev

Išče se kupec, ki bi v Izolo investiral 60 milijonov evrov

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,60

8

Zemljišče Delamarisa v Izoli | Foto Heta

Foto: Heta

Degradirana obala v Izoli bi lahko kmalu postala privlačna turistična točka. Lastnica zemljišča je v sodelovanju z arhitekti in občino izdelala idejno zasnovo, ki bo lažje prepričala morebitne vlagatelje.

Avstrijska slaba banka Heta Asset Resolution (Heta) je začela intenzivne priprave za prodajo zazidljivega zemljišča v Izoli. Tako tudi uradno začenja marketinške aktivnosti za iskanje investitorjev. Spomladi prihodnje leto bodo objavili še mednarodni razpis za prodajo, okvirna cena za skoraj 40 tisoč kvadratnih metrov veliko zemljišče pa znaša sedem milijonov evrov. Prodali ga bodo najboljšemu ponudniku.

Zemljišče leži tik ob morju, na območju nekdanje predelovalne tovarne rib Delamaris in ob zemljišču nekdanje Ladjedelnice Izola. Na njem stoji nekaj spomeniško zaščitenih objektov, vključno z ruševinami cerkve Svetega Petra. Po idejni zasnovi bi novi lastnik skladišče rib lahko preoblikoval v muzej, v proizvodni hali pa uredil restavracijo.

Z rdečo črto je obkroženo zemljišče v lasti Hete, levo od njega stoji zemljišče nekdanje Ladjedelnice Izola. Ta je v lasti DUTB, ki tudi načrtuje prodajo. | Foto: Heta Z rdečo črto je obkroženo zemljišče v lasti Hete, levo od njega stoji zemljišče nekdanje Ladjedelnice Izola. Ta je v lasti DUTB, ki tudi načrtuje prodajo. Foto: Heta Heta je s študijo izkoristka prostora dobila najbolj smiselno pozidavo območja glede na omejitve prostora in višino investicije. V skladu z dozdajšnjimi povpraševanji potencialnih investitorjev so oblikovali idejni projekt, vreden 60 milijonov evrov. V tej ceni sta vključena tudi nakup zemljišča in rušenje obstoječih objektov.

Idejni projekt vključuje 16.700 kvadratnih metrov hotelskih površin, 8.600 kvadratov sprostitvenega centra, 1.750 kvadratnih metrov kongresnih površin in enako površino stanovanjskih površin v vilah. Za apartmaje je predvidenih 6.400 kvadratnih metrov.

Občina Izola si na degradiranem območju želi turističnih kapacitet. | Foto: Heta Občina Izola si na degradiranem območju želi turističnih kapacitet. Foto: Heta V Heti so upoštevali želje izolske občine, in sicer da bi na degradiranem območju uredili turistične kapacitete.

Na zemljišču ob izolski ladjedelnici sicer stojijo dotrajani proizvodni objekti, ki jih bo moral novi investitor odstraniti. Štiri hektarje veliko sosednje zemljišče Ladjedelnice Izola je v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Dokončnih podrobnejših prostorskih načrtov za območje občina še ni potrdila. V Heti računajo, da se bo do projekta opredelila do konca letošnjega leta.

Cena z 20 milijonov evrov padla na sedem

Heta, ki je prevzela lizinške pogodbe nekdanjih propadlih lastnikov, je morala ceno zemljišč znižati v skladu z lizinško pogodbo. Medtem ko je začetna financirana vrednost zemljišča znašala 20 milijonov evrov, jim jo je v Heti uspelo znižati na sedem milijonov evrov.

Heta je zemljišče nasledila od Vegrada, DUTB pa od gradbenih podjetij Kraški zidar in Konstruktor Maribor.

Ne spreglejte