Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
2. 12. 2010,
14.31

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 2. 12. 2010, 14.31

7 let, 2 meseca

Inovacije leta 2010

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na forumu inovacij na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani poteka predstavitev inovativnih podjetniških idej, tehničnih izboljšav in poslovnih modelov.

Slovenski forum inovacij v organizaciji Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije, ki se odvija 2. in 3. decembra, letos poteka že petič, na njem pa se predstavlja 52 najboljših slovenskih inovacij. Največ prijavljenih inovacij prihaja s področja informacijsko-komunikacijskih tehnologij in interdisciplinarnih rešitev. Krka zmagala z novo obliko tablete V kategoriji najboljših inovativnih proizvodov je zmago odnesla orodisperzibilna farmacevtska oblika podjetja Krka iz Novega mesta, ki jo je zasnovala skupina pod vodstvom dr. Vesne Krošelj. Pri orodisperzibilni (v ustih raztapljajoči) tableti gre za sodobno farmacevtsko obliko, katere sestava omogoča, da se v stiku s slino raztopi v manj kot 15 sekundah, zato jo bolniki lahko jemljejo brez tekočine. Zaradi lažjega požiranja naj bi bolniki tudi bolje sodelovali pri zdravljenju. Tehnološki postopek, po katerem se proizvajajo omenjene tablete, je preprost in stroškovno učinkovit ter okolju prijazen.

Flowr – storitev za sodelovanje v podjetjih Za najboljšo inovativno storitev podjetja so izbrali spletno storitev za skupinsko sodelovanje v podjetjih, ki so jo zasnovali v ptujskem podjetju Intelius. Zgrajena je po vzoru Facebooka in omogoča sodelovanje na področju komuniciranja znotraj podjetja. Rešitev je dobrodošla zlasti z vidika prihranka časa in gradnje notranje baze znanja. Inovativnost prijave je predvsem v navezavi na računalništvo v oblaku in omogoča delitev slik, datotek in spletnih virov ter njihovega komentiranja. Da gre za uporabno storitev, dokazuje tudi podatek, da Flowr uporablja že več kot štiri tisoč podjetij po vsem svetu.

Nov sistem za odrezovanje na fakulteti za strojništvo Sodelovanje inovatorjev in razvojno-raziskovalnih inštitucij je rodilo zmagovalno inovacijo – sistem kriogenega odrezavanja kot trajnostna alternativa konvencionalnim odrezovalnim procesom, ki sta ga razvila raziskovalec dr. Franci Pušavec in profesor dr. Janez Kopač s fakultete za strojništvo. S sistemom so dosegli čist proces odrezavanja brez uporabe okolju škodljivih emulzij ali olj, ki se sicer uporabljajo v klasičnih odrezovalnih procesih To so dosegli z omogočanjem kontinuiranega dovoda tekočega dušika pri temperaturi 196 °C in dejstvu, da je v zraku prisotnega 78 odstotkov dušika. Sistem tudi bistveno zniža stroške obdelave. Rešitev je v fazi prototipa in zaščitena s patentom, saj glede na široko področje uporabe predstavlja dober tržni potencial.

Inovacija na področju geodezije Med prijavljenimi inovacijami v kategoriji inovativne storitve in razvojno-raziskovalne inštitucije je komisija izbrala Žiga Ramška iz ljubljanskega podjetja CGS Plus, ki je izdelal metodo najboljšega prileganja cestne osi in vzdolžnega profila geodetskim posnetkom. Pri novi metodi gre za inovativen algoritem, ki omogoča samodejen izris osi na osnovi podanega zaporedja točk. Inovacija je uporabna pri rekonstrukcijah obstoječe cestne infrastrukture oziroma tam, kjer se potrebujejo podatki o prvotni geometriji osi, in omogoča izris osi v enem koraku, torej precej hitreje kot pri drugih metodah v procesu projektiranja.

Med poslovnimi modeli zmagal energijsko varčen sistem razsvetljave Energijsko varčen sistem industrijske razsvetljave Reflecta je rešitev avtorjev Hineta Alexa Vrtačnika in mag. Aljoša Huberja iz podjetja Svetloba, s katero lahko podjetja prihranijo več kot polovico električne energije za razsvetljavo, znatno znižajo stroške vzdrževanja in izboljšajo kakovost svetlobe. V utemeljitvi avtorji poslovni model navajajo kot referenčen primer uspešnega zagona novega podjetja za razvoj produkta, s katerim je mogoče ustvariti nova delovna mesta z visoko dodano vrednostjo. Poslovni model že uporabljajo podjetja, kot so Toyota, Peugeot, Citroën, Fructal idr.

Razstavljiva turna smučka in ledeni plezalni stolp Med zanimivimi inovacijami naj omenimo še razstavljivo turno smučko, ki bo turnim smučarjem omogočila lažje gibanje po terenu. Gre za tridelno sestavljivo smučko, ki jo lahko v ključnih primerih razstavimo in zložimo v nahrbtnik. Zanimiv je tudi ledeni plezalni stolp z umetnim zamrzovanjem, ki je namenjen tako suhemu športnemu kot lednemu plezanju, kar omogoča, da je športni objekt uporaben čez celo leto. Pri inovaciji so nove predvsem tehnološke rešitve zamrzovanja. Za potapljače pa bo zanimiva podvodna svetilka, ki je uravnotežena tako, da jo lahko potapljač po potrebi spusti iz roke brez bojazni, da bo potonila na dno ali se dvignila na površino vode.

Ne spreglejte