Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 3. 2015,
8.14

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bojan Petan Imovation Pošta Slovenije

Torek, 24. 3. 2015, 8.14

1 leto, 7 mesecev

Imperij Bojana Petana zdaj služi še na račun državne Pošte

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Imovation, podjetje v lasti družbe DZS Bojana Petana in arabske družbe Branch of Imovation, je v zadnjih štirih mesecih po pogodbi z državno Pošto Slovenije zaslužilo 741 tisoč evrov.

Pošta Slovenije, ki je v državni lasti, je marca lani s podjetjem Imovation brez javnega naročila sklenila pogodbo o prodaji elektronskih vrednostnic oziroma virtualnih kartic mobilnih operaterjev. Vrednosti celotne pogodbe ne na Pošti ne pri podjetju ne razkrivajo, ker naj bi šlo za poslovno skrivnost. Je pa, kot je razvidno iz javno dostopnih baz, Pošta podjetju v zadnjih štirih mesecih nakazala 741 tisoč evrov, za Finance piše Jurij Šimac.

Podjetje Imovation je nekoč bilo del imperija družbe Ultra, zdaj pa je v solastništvu DZS Bojana Petana. Še več, gre za podjetje, ki se je do poletja 2011 imenovalo Margento storitve. Pod tem imenom je pridobilo več odmevnih poslov, od elektronizacije študentskih bonov do posla z ljubljanskim LPP, ki ga je prevzela od Ultre, katere solastnik je nekdanji minister za izobraževanje in predsednik Zaresa Gregor Golobič.

Petan se z operativnimi posli ne ukvarja Za pojasnila o poslu smo se obrnili tako na Pošto Slovenije, kot na Imovation in na Bojana Petana. Med drugim smo jih vprašali ali je kdorkoli lobiral za sklenitev posla. "Ne, za sklenitev posla med našim podjetjem in Pošto Slovenije ni nihče lobiral," so zatrdili v podjetju Imovation, Petan pa nam je sporočil: "DZS je v družbi Imovation manjšinski solastnik in se z operativnimi posli družbe ne ukvarja. Za vsa navedena vprašanja se prosim obrnite na družbo samo."

Podjetje Imovation je sicer od julija 2010 z državnimi ustanovami sklenilo za 1,7 milijona evrov poslov. Vse njihove prihodke s strani države si lahko ogledate tukaj.

"Za sklenitev posla s podjetjem Imovation pri Pošti Slovenije ni nihče lobiral" "Pošta Slovenije je s podjetjem Imovation sklenila pogodbo o prodaji elektronskih vrednostnic oz. virtualnih kartic mobilnih operaterjev marca 2014. Gre za t. i. pogodbo o trgovskem zastopanju, na podlagi katere Pošta Slovenije na svojih prodajnih mestih opravlja prodajo t. i. virtualnih kartic za polnjenje predplačniških računov vseh mobilnih operaterjev (t. i. mobi kartice)," so nam sporočili s Pošte Slovenije.

Pošta Slovenije torej, kot pojasnjujejo, ne kupuje blaga za lastno porabo, ampak le v imenu in za račun podjetja Imovation trži virtualne kartice. Po opravljeni prodaji podjetje Imovation Pošti Slovenije izstavi fakturo za prodajo virtualnih kartic po maloprodajni vrednosti, Pošta Slovenije pa izstavi račun za provizijo, določeno v pogodbi. Podrobnosti pogodbe ne morejo razkrivati, saj gre po njihovih besedah za poslovno skrivnost. Za sklenitev posla s podjetjem Imovation pri Pošti Slovenije ni nihče lobiral, so še zatrdili.

Ker gre za zakonsko določeno izjemo, pri kateri naročnik odda naročilo zaradi nadaljnje prodaje tretjim osebam, ni bilo treba izvesti javnega naročila v skladu z javnonaročniško zakonodajo, so dodali.

Ne spreglejte