Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 9. 2011,
16.39

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 21. 9. 2011, 16.39

7 let, 2 meseca

IMF: Svetovni finančni sistem bolj ogrožen kot kadarkoli po letu 2008

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svetovni finančni sistem je bolj ogrožen kot kadarkoli po izbruhu finančne krize, je Mednarodni denarni sklad (IMF) zapisal v drugem letošnjem poročilu o svetovni finančni stabilnosti.

Območje evra je zaradi dolžniške krize, ki ogroža bančni sistem, pozval k uporabi začasnega kriznega mehanizma (EFSF) za dokapitalizacijo najšibkejših bank. Dolžniška kriza banke v EU je stala že 200 milijard evrov Tveganja, povezana z bankami in finančnimi trgi, so se v zadnjih mesecih močno okrepila, je zapisal IMF. Kot je dodal, dolžniška kriza območja držav z evrom banke ogroža do te mere, da bi lahko močno omejile potrjevanje posojil in tako upočasnile gospodarsko rast. Kot je navedel, je dolžniška kriza banke v EU od konca leta 2009, ko so izbruhnile grške težave, stala že 200 milijard evrov. 60 milijard evrov naj bi banke stal dolg Grčije, 20 milijard evrov dolg Portugalske, 120 milijard evrov pa dolg Belgije, Španije in Italije. "Okrepiti svoje rezerve!" V skladu so prepričani, da bi morale banke območja evra, ki so močno izpostavljene dolgovom omenjenih držav, nujno okrepiti svoje rezerve.

IMF je v poročilu opozoril, da je glede na trenutne negotove razmere povečanje količine kapitala v nekaterih bankah zelo oteženo. Za te banke bi bilo treba po mnenju predstavnikov sklada poskrbeti s pomočjo nacionalnih proračunov in skozi EFSF.

Italija: tretje največje gospodarstvo v območju evra Posebno pozornost je IMF v poročilu namenil Italiji, za katero se trgi bojijo, da bo šla po poti Grčije, Irske in Portugalske in bo morala zaprositi za posojilo. Tveganja, povezana s tretjim največjim gospodarstvom v območju evra, so ključnega pomena za dogajanje na kapitalskih trgih, je mogoče brati v poročilu.

In medtem ko je sklad države s skupno evropsko valuto pozval, naj pohitijo z implementacijo julijskega dogovora evropskupine glede bolj fleksibilnega mehanizma za pomoč državam, je v zvezi z ZDA in Japonsko opozoril, da morata okrepiti trud za zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja.

Ameriškim gospodinjstvom znižati hipoteke ZDA bi morale glede na poročilo izboljšati položaj ameriških gospodinjstev. To bi lahko storile tako, da bi državljanom, ki za svoje nepremičnine dolgujejo več, kot so te vredne, znižale hipoteke. Takšnih lastnikov naj bi bilo sicer v ZDA kar četrtina. Tovrstne spodbude bi povečale javno porabo in s tem spodbudile gospodarsko rast, je navedel IMF.

V skladu verjamejo, da bi obnova zaupanja v stabilnost ameriškega nepremičninskega trga pomenila boljšo prihodnost tudi za ameriške banke.

Ne spreglejte