Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 10. 2022,
16.03

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Natisni članek

davki IMF inflacija

Sreda, 12. 10. 2022, 16.03

1 leto, 6 mesecev

IMF svari pred zniževanjem davkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

4

Protestniki v Bruslju | Naraščajoče cene povečujejo tveganje za socialne nemire, kompromisi na področju fiskalne politike pa postajajo vse težji, opozarja IMF.  | Foto Reuters

Naraščajoče cene povečujejo tveganje za socialne nemire, kompromisi na področju fiskalne politike pa postajajo vse težji, opozarja IMF.

Foto: Reuters

Zaradi hitro naraščajočih cen hrane in energije se povečuje tveganje za socialne nemire, je danes opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF) in dodal, da bodo vsakršni poskusi obvladovanja stroškov z zniževanjem davkov, subvencijami in nadzorom cen najverjetneje predragi za proračun in na koncu tudi neučinkoviti.

IMF je v svoji najnovejši publikaciji Fiscal Monitor zapisal, da so se cene hrane od leta 2019 povečale za polovico, od začetka ruske invazije na Ukrajino pa so močno narasli tudi računi za energijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Naraščajoče cene povečujejo tveganje za socialne nemire, kompromisi na področju fiskalne politike pa postajajo vse težji, zlasti za visoko zadolžene države, ki so zaradi odzivov na pandemijo covid-19 izčrpale svoj fiskalni prostor, je navedeno v poročilu.

Svetovno gospodarstvo so namreč v zadnjem letu prizadeli številni pretresi. Države so porabile veliko sredstev za zaščito svojih gospodarstev med pandemijo covid-19, nato pa so se spoprijemale še s težavami v dobavnih verigah. Po ruskem napadu na Ukrajino, ki je povzročil porast cene hrane in energije, se je okrepila tudi inflacija.

Ključna sta zagotavljanje cenovno dostopne hrane in zaščita gospodinjstev 

Zaradi omejenih proračunskih sredstev je za vlade zdaj ključnega pomena določanje prednostnih politik in programov. Pri tem pa IMF meni, da sta ključna cilja zagotavljanje cenovno dostopne hrane in zaščita gospodinjstev z nizkimi dohodki pred inflacijo.

"Ob dolgotrajnih šokih v preskrbi in visoki inflaciji bodo poskusi omejevanja naraščajočih stroškov z nadzorom cen, subvencijami ali znižanjem davkov dragi za proračun in na koncu neučinkoviti," opozarja IMF.

Namesto tega bi morali uradniki po mnenju IMF dovoliti, da se cene prilagodijo, in zagotoviti ciljno usmerjene denarne transferje najbolj ranljivim. Prav tako bodo morale države pri določanju prednostnih politik povečati prihodke in omejiti rast odhodkov. Pri tem pa IMF opozarja, da bodo države z nizkimi dohodki zaradi omejenih sredstev potrebovale več svetovne humanitarne pomoči.

oblaki
Novice IMF: Temni oblaki nad svetovnim gospodarstvom, najhuje šele prihaja
Gospodarska rast
Novice IMF precej zvišal gospodarsko rast Slovenije
Ne spreglejte