Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
10.06

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Islandija posojilo bankrot

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 10.06

7 let, 2 meseca

IMF prižgal zeleno luč za zadnji obrok posojila Islandiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tri leta po tem, ko je Islandija doživela bančni kolaps in se je njeno gospodarstvo soočilo s hudo krizo, je Mednarodni denarni sklad (IMF) potrdil še zadnji obrok posojila tej državi.

Posojilo je vredno 2,25 milijarde dolarjev. Ob tem se že šepeta o možnosti novega posojila Reykjaviku.

"Radi bi na čim manj boleč način iztržili največ"

Kot so pojasnili v IMF, so zeleno luč za sprostitev zadnjih 450 milijonov dolarjev prižgali po šestem pregledu napredka te severnoevropske otoške države. Pri tem so preučili zlasti njeno izvajanje reform finančnega sistema in ukrepov za ponovno vzpostavitev gospodarske rasti.

Po besedah neimenovanega uradnika, ki je sodeloval pri pogovorih med IMF in Islandijo, pa bi Reykjavik lahko sklad zaprosil za nov finančni reševalni paket, ki bi bil vezan na manj ostre pogoje. "Islandci so kot vsi ostali - na čim manj boleč način bi radi iztržili največ," je dejal.

Propadle so tri glavne banke

Islandsko gospodarstvo se je sicer sesulo leta 2008. Razlog za to je bila zrušitev nekoč cvetočega finančnega sektorja. Zaradi pretiranega izposojanja so namreč v nekaj tednih propadle tri glavne islandske banke. Njihove obveznosti so v določenem trenutku dosegale kar 11-kratno vrednost celotnega islandskega bruto domačega proizvoda (BDP).

Stroga denarna politika Od tedaj je Islandija s pomočjo IMF izvedla več bolečih ukrepov. Med drugim je vzpostavila strogo denarno politiko, s katero je ustavila padanje vrednosti domače krone. Skladno z velikimi omejitvami na področju menjave valut tuje valute lahko denimo nakupijo le Islandci, ki potrebo po njih dokažejo s kupljenimi letalskimi kartami in se hkrati zavežejo, da bodo njihov preostanek zamenjali v 14 dneh po povratku v domovino.

Letos se bo BDP povečal za 2,5 odstotka

Prve znake okrevanja je islandsko gospodarstvo zabeležilo lani. Podatki tamkajšnjega statističnega urada, objavljeni minuli mesec, kažejo, da se bo islandski BDP letos povečal za 2,5 odstotka, prihodnje leto pa za 3,1 odstotka.

Zmanjšalo se je število brezposelnih Na Islandiji se je zmanjšalo tudi število brezposelnih, tako da je bila stopnja brezposelnosti v letošnjem drugem četrtletju 8,5-odstotna. Islandska centralna banka pa je prejšnji teden prvič po letu 2008 dvignila ključno obrestno mero.

Ne spreglejte