Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 10. 2016,
15.29

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Umar IMF gospodarska rast

Torek, 4. 10. 2016, 15.29

7 let, 2 meseca

IMF izboljšal napoved letošnje rasti za Slovenijo, poslabšal napoved za 2017

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Denar rast graf | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mednarodni denarni sklad (IMF) v danes objavljeni jesenski gospodarski napovedi Sloveniji za letos napoveduje, da bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) tako kot lani tudi letos dosegla 2,3 odstotka, kar je sicer 0,4 odstotne točke več od spomladanske napovedi. Napoved za prihodnje leto je IMF poslabšal za 0,2 odstotne točke na 1,8 odstotka.

Napoved IMF za letos je enaka napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki prav tako pričakuje 2,3-odstotno gospodarsko rast. Za prihodnje leto pa je sklad precej manj optimističen od Umarja, ki pričakuje 2,9-odstotno rast.

V zadnjem trimesečju leta 2017 le še 0,8-odstotna rast

Denarni sklad Sloveniji v srednjeročni napovedi gibanja BDP do leta 2021 napoveduje v povprečju okrog 1,5-odstotno rast. Rast v letošnjem zadnjem četrtletju bo na letni ravni po napovedih IMF dosegla 2,9 odstotka, v zadnjem trimesečju leta 2017 pa le 0,8 odstotka.

IMF v danes objavljeni napovedi sicer ni dodatno pojasnil vzrokov slabše napovedi za prihodnje leto. Konec marca je vodja misije IMF za Slovenijo Nikolaj Kirov Georgijev spomnil, da se je gospodarska rast Slovenije v letih 2014 in 2015 pospešila na tri oz. 2,9 odstotka, zdaj pa naj bi se zaradi pričakovanega padca investicij znižala. Investicije namreč padajo ob prehodu v izvajanje novega večletnega finančnega obdobja EU.

V prihodnjih petih letih inflacija okrog dveh odstotkov

Po lanski 0,5-odstotni deflaciji IMF Sloveniji za letos napoveduje 0,3-odstotno deflacijo, čeprav so še spomladi govorili o 0,1-odstotnem padcu cen življenjskih potrebščin. Trend naj bi se obrnil prihodnje leto, ko naj bi se cene življenjskih potrebščin povišale za en odstotek. Na srednji rok, v prihodnjih petih letih, naj bi se inflacija v povprečju gibala okrog dveh odstotkov.

IMF v napovedi opaža tudi izboljšanje razmer na trgu dela. Anketna stopnja brezposelnosti, ki je bila lani pri devetih odstotkih, bo po napovedih sklada letos upadla na 8,2 odstotka, prihodnje leto pa naj bi upadla še za 0,3 odstotne točke na 7,9 odstotka.

Presežek na tekočem računu plačilne bilance Slovenije bo, kot ocenjujejo, z lanskih 5,2 odstotka letos narasel na 7,7 odstotka, v letu 2017 pa upadel na 7,2 odstotka.

Globalno 3,1-odstotna gospodarska rast

Mednarodni denarni sklad (IMF) v svoji najnovejši svetovni gospodarski napovedi ohranja julijsko napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast pri 3,1 odstotka. V prihodnjem letu naj bi se rast povzpela na 3,4 odstotka. Medtem ko je napoved za svet ostala ista kot julija, pa je IMF nekoliko znižal obete razvitim državam in hkrati izboljšal obete za rast razvijajočih se držav, kot sta Kitajska in Indija.

Direktor za raziskave pri IMF Maurice Obstfeld je ob predstavitvi napovedi dejal, da se svet še vedno ni vrnil k trdni, trajni in uravnoteženi rasti, h kateri so nedavno pozivali voditelji držav skupine G20 na Kitajskem. Globalna rast ostaja šibka, vendar pa hkrati ni videti znamenj opaznega nazadovanja.

Počasno okrevanje gospodarstva še posebej škoduje tam, kjer je delitev premoženja še naprej izrazito nagnjena v prid najbogatejšim. V nekaterih bogatih državah zaradi tega prihaja do gibanj, ki za vse tegobe krivijo globalizacijo in iščejo rešitev v zapiranju nacionalnih meja. Tak primer je britanski brexit, drugi pa so ZDA.

Ne spreglejte