Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 11. 2016,
4.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

3

Natisni članek

Croatia Osiguranje AZN David Kastelic Zvonko Ivanušič Marko Jazbec Andrej Kocič Denis Stroligo Branko Tomažič Janez Kocijančič Ante Vlahović Adris Grupa Sava Re

Torek, 29. 11. 2016, 4.22

6 let, 6 mesecev

Ima Adris v Savi Re trojanskega konja?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,73

3

Sava re | Foto STA

Foto: STA

Medtem ko se hrvaški zavarovalniški gigant Adris Grupa pripravlja na nov naskok na Savo Re, največjo slovensko pozavarovalnico, bo morda že kmalu znano, kdo bo novi predsednik njene uprave.

S čim se ukvarja Adris Grupa

Ante Vlahović, predsednik uprave in največji lastnik Adris Grupe, ima premoženje vredno 778 milijonov evrov. | Foto: Matej Povše Ante Vlahović, predsednik uprave in največji lastnik Adris Grupe, ima premoženje vredno 778 milijonov evrov. Foto: Matej Povše Adris Grupa je podjetje iz Rovinja, ki zaposluje več kot osem tisoč delavcev. Po lanski prodaji Tvornice duhana Rovinj Britancem je osredotočena na zavarovalništvo (Croatia Osiguranje), turizem in hotelirstvo (družba Maistra) in živilsko industrijo (Cromaris). Predsednik uprave in največji lastnik je Ante Vlahović, ki na Forbsovi lestvici najbogatejših Hrvatov zaseda tretje mesto. Njegovo premoženje je ocenjeno na 778 milijonov evrov.

Pri izbiri bi lahko imel nadzorni svet Save Re, ki ga po odstopu Branka Tomažiča vodi Mateja Lovšin Herič, nemalo težav. Po naših informacijah je namreč kadrovska agencija, ki jo je najel nadzorni svet pozavarovalnice, v zadnjih tednih poslala več vabil na naslove bolj ali manj znanih imen iz domačega poslovnega sveta. 

A pri tem naj bi dobila več košaric. Pretirane gneče za položaj predsednika uprave poslovnega sistema, ki združuje največjo slovensko pozavarovalnico (Savo Re) in drugo največjo zavarovalnico (Sava, ki po novem v Sloveniji združuje Zavarovalnico Maribor in Tilio), tako očitno ni pričakovati. 

Kdo so kandidati, ki so v igri?

Med mogočimi imeni so v zadnjih tednih omenjali ta:

  1. Denis Stroligo

    Denis Stroligo | Foto: Mediaspeed Foto: Mediaspeed Gre za dolgoletnega predsednika uprave zavarovalnice Merkur, ki je v avstrijski lasti in je ena od manjših na slovenskem trgu. Njen tržni delež se v zadnjih osmih letih ni veliko spreminjal in znaša dobra dva odstotka. Stroligo je njeno vodenje prevzel že leta 2001.

    Denis Stroligo je sicer brat Klavdija Stroliga, nekdanjega direktorja urada za preprečevanje pranja denarja, ki ga je vlada v začetku leta 2006 razrešila na predlog tedanjega ministra za finance Andreja Bajuka.

    Stroligo se na naše klice ni odzval.
     
  2. Andrej Kocič

    Andrej Kocič | Foto: STA , Foto: STA , Od leta 2012 je predsednik uprave življenjske zavarovalnice Ergo. Na trgu ima skupaj s podružnico istoimenske nemške skupine nekaj več kot enoodstotni delež. 

    V obdobju prve vlade Janeza Janše je bil predsednik uprave Zavarovalnice Triglav. Njegov mandat je minil v znamenju agresivnega širjenja največje slovenske zavarovalnice v države jugovzhodne Evrope, slabšanja poslovanja in odhoda ključnega kadra.

    Pod Kocičem je Triglav prevzel makedonski Vardar, srbsko zavarovalnico Kopaonik, črnogorsko zavarovalnico Lovćen in Krajino-Kopaonik osiguranje iz Republike srbske. Pripojil si je tudi Triglav finančno družbo in odprl podružnico v Bratislavi.

    Številni od teh poslov so se Triglavu pozneje vrnili kot bumerang. Več prevzetih podjetij je zašlo v težave, ki jih je moral Triglav reševati z vplačevanjem več milijonov evrov dodatnega kapitala, zamenjavami v upravah ali celo s spori z regulatorji.

    Samo podružnica v Bratislavi je leta 2008 zaradi enega tamkajšnjega škodnega primera odvzela skoraj ves dobiček Skupine Triglav. Kocič je ves čas zatrjeval, da podružnica posluje uspešno.

    Po zamenjavi oblasti, marca 2009, je Kocič odstopil. Odšel je brez razrešnice in odpravnine, ostali pa so mu bogati prejemki, ki jih je dobival kot nadzornik Triglavovih hčerinskih družb. 

    "Nisem kandidat za položaj v Savi Re. Ni res, da bi me kdorkoli povabil tja. Ostajam v Ergu, kjer imamo velike načrte," je včeraj za Siol.net zatrdil Kocič, ki je tudi eden od dveh kandidatov za predsednika Atletske zveze Slovenije.
  3. Marko Jazbec

    Marko Jazbec, SDH | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač V obdobju Pahorjeve vlade je bil član uprave NLB, pristojen za poslovanje s podjetji. Leta 2012 je zapustil banko in prevzel vodenje Hotelov Bernardin. 

    Lani jeseni je postal predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), a je s položaja odstopil ob julijskih dogodkih, povezanih z Luko Koper. "To družbo vodijo podkupljive, pridobitniške ter nepotistične klike in združbe v navezi z nekaterimi sindikalnimi voditelji skozi fasado domnevno pristnega delavsko-ljudskega upora," je kmalu zatem v državnem zboru dejal Jazbec. 

    SDH je med njegovim vodenjem od Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) prevzel lastniški delež v Savi, prodal Adrio Airways, skoraj končal prodajo Cimosa, ki je danes že v lasti Italijanov, s Petrolom podpisal pogodbo o menjavi deležev v Geoplinu in Plinovodih, zamenjal nadzornike Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), začel priprave na prvo javno prodajo delnic NLB, ki je trenutno na hladnem … Jazbeca nam ni uspelo priklicati.
     
  4. Jošt Dolničar

    Jošt Dolničar | Foto: STA , Foto: STA , Aktualni začasni predsednik uprave Save Re je na položaj prišel po nedavni zamenjavi Zvonka Ivanušiča.

    Dolničar je v pozavarovalnici zaposlen od leta 2006. Dve leti pozneje je postal član uprave, zadolžen za upravljanje strateških naložb v odvisne družbe. Prav morebitno pomanjkanje protikandidatov bi mu lahko tlakovalo pot do imenovanja s polnim mandatom.

Kandidatov ne razkrivajo

"Nadzorni svet Save Re je v zvezi s postopkom nabora kandidatov za predsednika uprave družbe imenoval komisijo za imenovanja. Nadzorni svet je ob tem določil tudi način iskanja kandidatov za predsednika uprave družbe," so nam včeraj pojasnili v družbi.

"Zaradi spoštovanja integritete kandidatov in občutljivosti postopka v vmesnem obdobju podrobnosti ne moremo razkrivati. Nadzorni svet bo ob koncu postopka, skladno s priporočili komuniciranja, javnosti predstavil svoj izbor," so še dodali.

Adris: Svojih ambicij nismo opustili

V senci kadrovskega boja bo verjetno že kmalu spet pestro tudi na lastniški fronti.

V Adris Grupi so včeraj za Siol.net znova potrdili, da "niso opustili svojih ambicij postati vodilna regionalna skupina tudi v zavarovalniški panogi". Adris trenutno obvladuje slabih 20 odstotkov delnic Save Re.

Državni delež v Savi Re ima trenutno v strategiji upravljanja državnega premoženja status pomembne naložbe. To pomeni, da mora država v družbi obdržati najmanj 25 odstotkov delnic. | Foto: STA , Državni delež v Savi Re ima trenutno v strategiji upravljanja državnega premoženja status pomembne naložbe. To pomeni, da mora država v družbi obdržati najmanj 25 odstotkov delnic. Foto: STA ,

Na Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN) so pojasnili, da Hrvati do sedaj še niso podali nove vloge za povečanje kvalificiranega deleža v Savi Re na 33 odstotkov. Na vprašanje, kdaj bodo AZN znova zaprosili za soglasje,  v Adrisu niso odgovorili. V zadnjih treh mesecih je vrednost delnice Save Re upadla za deset odstotkov. Večji lastniki pa niso pridobivali ali prodajali deležev. 

Adris ima še možnosti

Kot smo že poročali, je AZN prejšnji mesec Adrisu zavrnil soglasje za povečanje deleža. Po naših informacijah je bila težava v tem, da je Adris za dovoljenje AZN zaprosil skupaj s Croatio osiguranjem. Pri pregledu največje hrvaške zavarovalnice naj bi tako ugotovili, da je (pre)močno izpostavljena do hrvaških državnih obveznic. 

To bi v primeru nove gospodarske krize pomenilo veliko tveganje ne le za Croatio osiguranje, ampak tudi za Savo Re, če bi seveda ta prešla pod njeno okrilje.

Kljub rdeči luči ima Adris možnost znova dati vlogo na AZN za povečanje lastniškega deleža v Savi Re, tokrat samostojno. V tem primeru bi se AZN osredotočil na Adris, pri katerem bo težko našel tehtne razloge za zavrnitev. Gre namreč za finančno močno skupino, ki ji je hrvaški regulator izdal dovoljenje za pridobitev večinskega deleža v Croatii Osiguranju.

Adris Grupa, ki ima sedež v turističnem Rovinju, želi svoj delež v slovenski zavarovalniški skupini Sava Re povečati z 20 odstotkov na 33.  | Foto: Thinkstock Adris Grupa, ki ima sedež v turističnem Rovinju, želi svoj delež v slovenski zavarovalniški skupini Sava Re povečati z 20 odstotkov na 33. Foto: Thinkstock

Državna strategija se (še) ne bo spreminjala 

Državni delež v Savi Re ima trenutno v strategiji upravljanja državnega premoženja status pomembne naložbe. To pomeni, da mora država v družbi obdržati najmanj 25 odstotkov delnic.

Sprememb te strategije še nekaj časa ne bo, je razvidno iz gradiva, ki ga je objavila vlada. O predlogih, ki jih je dobila od SDH, proučila pa jih je koalicija, tako še ne bo odločala. Raje bo, predvidoma do druge polovice prihodnjega leta, počakala na analizo učinkov sedanje strategije in poslovanja za letos. Šele nato se bo odločila, ali bo dokument spisala na novo. Na SDH so sicer še v obdobju, ko ga je vodil Jazbec, predlagali, da se delež iz pomembne preoblikuje v portfeljsko naložbo. 

Kastelic ne komentira domnevnih stikov z Adrisom

Adris je za izpeljavo posla najel več lobistov, med njimi tudi dolgoletnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janeza Kocijančiča. Z Adrisom naj bi se srečal tudi David Kastelic, novi predsednik Zavarovalnice Sava. | Foto: Adris je za izpeljavo posla najel več lobistov, med njimi tudi dolgoletnega predsednika Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janeza Kocijančiča. Z Adrisom naj bi se srečal tudi David Kastelic, novi predsednik Zavarovalnice Sava.

Pri tem je Adris že začel pripravljati tudi teren za nov naskok. Najetih imajo več lobistov za izpeljavo posla. Med njimi je najbolj znan nekdanji dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Janez Kocijančič

Najmanj enkrat naj bi se s predstavniki Adrisa srečal tudi David Kastelic, novi predsednik Zavarovalnice Sava, ki je v lasti Save Re. Kastelic na vprašanja o svojih stikih z njimi in Kocijančičem ni želel odgovarjati, kljub temu da smo ga za to dvakrat izrecno prosili. Zastavili smo mu več vprašanj.

  • Kakšno je njegovo osebno mnenje o povečevanju deleža Adrisa, večinskega lastnika Croatie Osiguranja, v Savi Re? Je temu naklonjen ali pa meni, da Adris deleža ne bi smel povečevati?
  • Ali je bil v zadnjih dveh letih v kakršnih koli stikih z vodilnimi v Adris Grupi, tudi s predsednikom njene uprave in največjim lastnikom Antejem Vlahovićem? Če je bil, kakšen je bil namen teh srečanj?
  • Ali je bil v tem obdobju morda v kakršnih kolih stikih z Janezom Kocijančičem? Če je bil, kakšen je bil namen njegovega srečanja z njim?

"Prosimo vas, da se za vprašanja, ki so povezana z lastništvom Pozavarovalnice Sava, obrnete na Pozavarovalnico Sava," so nam odgovorili iz Zavarovalnice Sava. 

Ne spreglejte