Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
8. 8. 2019,
12.21

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

27

Natisni članek

IKEA Ljubljana

Četrtek, 8. 8. 2019, 12.21

4 leta, 8 mesecev

"Velik uspeh." Ikea dobila gradbeno dovoljenje za trgovino v BTC.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,34

27

Ikea | Poleg trgovine bodo v centru tudi Ikejina restavracija in kavarna, otroško igrišče in prodajalna švedske hrane.  | Foto Elea iC

Poleg trgovine bodo v centru tudi Ikejina restavracija in kavarna, otroško igrišče in prodajalna švedske hrane.

Foto: Elea iC

Ministrstvo za okolje in prostor je izdalo gradbeno dovoljenje Ikei za gradnjo trgovine v ljubljanskem BTC. "Zdaj lahko kmalu začnemo gradnjo svoje prve trgovine v Sloveniji," sporočajo iz podjetja. Trgovina bi vrata lahko odprla do konca prihodnjega leta, tri leta po prvotno načrtovanem letu odprtja.

Ikea bo v gradnjo ljubljanske trgovine, svoje prve v Sloveniji, vložila 90 milijonov evrov. Po odprtju naj bi zaposlila do 300 ljudi. Kdaj naj bi začeli gradnjo objekta, v podjetju ne navajajo, verjetno pa po pravnomočnosti gradbenega dovoljenja (praviloma 15 dni po vročitvi).

Objekt naj bi končali v enem letu po začetku gradnje, je danes sporočil Vladislav Lalić, regionalni direktor Ikee za nepremičnine in razvoj. Pripisal je še, da "današnji dan za Ikeo pomeni velik uspeh".

Spomnimo, da je Ikea že septembra 2017 izbrala vse izvajalce gradbenih del: glavni izvajalec gradbenih del za trgovino in parkirišča bo murskosoboški Pomgrad, Kolektor Koling bo gradil infrastrukturo in ceste, IMP bo poskrbel za elektroinštalacije za trgovino, podjetje KM Instalacija pa za strojne in vodovodne inštalacije.

Iz podjetja so danes sporočili še, da so prejšnji teden z ljubljansko občino podpisali pogodbo o komunalnem opremljanju, s čimer občina na podjetje - kot je bilo dogovorjeno že pred leti - prenaša nalogo gradnje komunalne in cestne infrastrukture.

Kako bo videti Ikea

Kot smo pisali, je trgovski objekt v BTC zasnovalo inženirsko podjetje Elea iC. Objekt zasleduje tipski model kot preostale prodajalne skandinavskega trgovca. V slovensko prestolnico prinaša 31 tisoč kvadratnih metrov novih trgovskih površin.

Poleg trgovine bodo v centru tudi Ikejina restavracija in kavarna, otroško igrišče, prodajalna švedske hrane. Več tukaj. Pred trgovino bodo parkirišče za 170 koles in tisoč avtomobilov, avtobusno postajališče ter postaja mestne kolesarske mreže BicikeLJ.

Na zemljišču v BTC (fotografija je nastala januarja lani) bodo verjetno že do jeseni zabrneli stroji. | Foto: Ana Kovač Na zemljišču v BTC (fotografija je nastala januarja lani) bodo verjetno že do jeseni zabrneli stroji. Foto: Ana Kovač

Slovenija hiša lifestyle
Novice Ikea pokukala v naše domove, kako živimo Slovenci? #video

Začelo se je pred petimi leti...

Švedski pohištveni gigant je po dolgoletnih namigovanjih, da bi lahko prišel tudi v Slovenijo - ne nazadnje ima trgovine v vseh sosednjih državah -, leta 2014 z Mestno občino Ljubljana (MOL) sklenil memorandum, ki je določil zaveze in namere obeh strank ob mogoči gradnji trgovine Ikea v Ljubljani. Takrat so po poročanju Financ v Ikei načrtovali, da bo trgovina odprta leta 2017.

Dve leti kasneje, januarja 2016, je nato Ikea od Zavarovalnice Triglav kupila zemljišče v ljubljanskem nakupovalnem središču BTC ter začela postopke pridobivanja dovoljenj. Za največjo oviro se je izkazal odkup zemljišč za cesto za dostop do trgovine, ki naj bi ga izvedla ljubljanska občina. Ta je konec leta 2016 sprožila postopek razlastitve lastnikov zemljišč, a ti niso privolili v ponujeno odkupno ceno.

Ljubljanski mestni svet je nato konec letošnjega februarja spremenil občinski prostorski načrt in odstranili pogoj, da lahko Ikea uporabno dovoljenje dobi šele po ureditvi južne dostopne ceste. Posledično je Ikea lahko zaprosila za gradbeno dovoljenje, kar je storila marca. Zdaj ga je tudi dobila.

Računajo na subvencije

Ikea je na ministrstvo za gospodarstvo vložila tudi vlogo za investicijske spodbude (kakršno sta na primer dobila Magna Steyr ali Revoz). Kot je pred meseci za STA pojasnil državni sekretar Aleš Cantarutti, je zaradi administrativnih zapletov pri pridobivanju dovoljenj prišlo do zamud, zaradi česar so Švedi državo prosili za podaljšanje vloge. Ministrstvo je prošnji odobrilo.

Ne spreglejte