Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 12. 2010,
20.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 18. 12. 2010, 20.23

7 let, 2 meseca

Igralniški delavci v Hitu bodo stavkali tudi danes

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po sobotnih neuspelih pogajanjih in osemurni stavki bodo igralniški delavci v treh Hitovih igralnicah stavkali tudi danes med 16. in 24. uro.

Kot je bilo napovedano, stavkajo predvsem delavci za igralnimi mizami v novogoriških igralnicah Park in Perla ter v Koroni v Kranjski Gori. Tako bodo zaokrožili že tretji stavkovni vikend, zaradi česar v upravi Hita že napovedujejo, da bo december najslabši mesec v letošnjem letu in v vsej Hitovi zgodovini.

"Uprava se ne zna pogovarjati z delavci"

V soboto, pred začetkom stavke sta se pogajalski skupini SIDS in uprave, ki se ji je tokrat pridružil tudi predsednik uprave Drago Podobnik, ponovno sestali. Vendar po treh urah pogajanj še vedno niso zbližali svojih stališč, sindikalna stran pa se je odločila za začetek že napovedane stavke.

Kot je po zaključku pogajanj povedal predsednik novogoriške enote SIDS Iztok Černigoj, so pogajanja propadla zato, "ker se uprava ne zna pogovarjati z delavci".

"Nič nam niso ponudili"

"Če so nam v sredo ponudili v dogovoru manj kot nič, so nam danes ponudili nič," je povedal Černigoj ter tako komentiral nov predlog, ki jim ga je na pogajanjih ponudila uprava. Zaradi tega niso želeli zamrzniti današnje stavke, prav tako pa stavko igralniških delavcev napovedujejo tudi za nedeljo, saj nova pogajanja niso napovedana.

"SIDS ni sprejel niti današnjega predloga dogovora uprave, sprožil tretji val stavk, s tem pa prižgal vžigalno vrvico socialne bombe na Goriškem," je v sporočilo zapisala Katja Kogej iz kabineta predsednika uprave.

"SIDS s stavkami ruši sanacijski program podjetja"

"Že zadnji predlog, ki ga je v petek upravi poslal SIDS, je kazal na to, da se sindikat SIDS nima namena dogovoriti in da niti malo noče razumeti nuje po nekaterih spremembah, ki bi podjetju omogočile preživetje, zaposlenim pa še vedno dostojne plače, solidne delovne pogoje in varnost zaposlitve. SIDS s stavkami dobesedno ruši sanacijski program podjetja in postavlja njegov obstoj pod vprašaj," je še zapisala.

Uprava ugotavlja, da so vodstvu sindikata SIDS očitno ušle vajeti iz rok in da niso več sposobni zajeziti stavkovnega dogajanja, ki ima za Goriško lahko osupljive posledice.

"Najslabši mesec v vsej Hitovi zgodovini"

"Med zaposlene v igralništvu so s svojim sistematičnim zavajanjem, sprenevedanjem in hujskanjem namreč vnesli nemir, s stavkami pa povzročili ogromno neposredno in posredno škodo. Danes že lahko z veliko verjetnostjo zatrdimo, da bo letošnji december najslabši mesec v letošnjem letu in v vsej Hitovi zgodovini," je še zapisala Kogejeva.

Pogajalska skupina uprave Hita je na pogajanjih v sredo stavkovnemu odboru SIDS ponudila nov predlog delitve delovnega časa. Sindikalisti so zavrnili njihov predlog ter ob tem poslali svoje zahteve za preklic že napovedane stavke ob koncu tega tedna.

"Spremembe moramo v dobro podjetja sprejeti vsi"

SIDS zahteva podaljšanje veljavnosti sporazuma o delovnem času, ki bo prenehal veljati ob koncu letošnjega leta, in tudi podaljšanje veljavnosti podjetniške kolektivne pogodbe, če do konca leta 2011 ne pride do podpisa nove. Obenem v SIDS zahtevajo tudi plačilo stavkajočim delavcem za čas obeh dosedanjih stavk.

Uprava ugotavlja, da predlog stavkovnega odbora, ki ga je prejela v petek, pomeni vztrajanje pri stavkovnih zahtevah in v ničemer ne pomeni napredka v pogajanjih niti v razumevanju nujnosti nekaterih sprememb, "ki jih moramo sprejeti vsi, če hočemo, da podjetje preživi", so sporočili iz družbe Hit.

Ne spreglejte